torsdag 16. oktober 2014

Mer godbiter fra NRK-arkivet: Stein P. Aasheims film fra klatring i Trollveggen


Birgit Ranheim leder opp mot toppen av Svenskeruta. Foto fra NRK-filmen

For over 20 år siden klatret Birgit Ranheim og Gunnar Aksnes svenskeruta mens de ble filmet av Stein P. Aasheim og et filmteam fra NRK. Resultatet ble en seks minutter lang film om bestigningen og klatring i Trolltindene, som ble vist til åpningen av sommerkonserten i Holmenkollen og på NRK. Filmen ble avsluttet da ekteparet klatret over på toppen av veggen, ble feiret med jordbær og champagne, og så steg dramatisk ut på tribunen "live" inne på Holmenkollen.

Svenskeruta er en av de to klassiske fine rutene i Trollveggen, og ble gått av to svensker på slutten av 70-tallet (sorry, husker ikke navnet). Ruta ble fribesteget av Hans Christian Doseth tidlig 80-tall, har mye fin klatring.

Tidlig 90-tall ble ruta skjemmet litt av et stort steinskred som begravde Nick-hylla og gjorde det litt bøssete å være i starten av veggen. Det store steinskredet i 98-tallet rammet 12 taulengde, ifølge noen partier som har gått ruta, men har ikke ødelagt den fine toppveggen ifølge nettstedet Oppdateringer til Romsdalsføreren. Men generelt sett har økt steinsprang som særlig rammet anmarsjen gjort at det ikke har vært så mange repetisjoner de siste årene.

Det er synd, for den flotte bivihylla omtrent midtveis før de første taulengdene på syvertallet må være blant de fineste overnattingsplassen i bratte fjellvegger i Norge med utsikt over resten av Romsdalsalpene og sola som såvidt dupper ned bak horisonten.

Uansett. En fin film, og takk til NRK som henter fram gamle perler fra arkivet og får dem digitalisert og republisert, og takk til Stein P. som la den ut på facebook slik at vi andre ble oppmerksom på den.

3 kommentarer:

 1. Lars-Göran Johansson & Tommy Nilsson - Svenskeruta - 1978

  SvarSlett
 2. Takk, fant det bare ikke i forbifarten.

  SvarSlett
 3. Fant noe som er meldt inn til DKK:
  "I checked information with big help from Karl Jacob Tholfsen about ascent route A1+ called Gang på Gang. So now we know that this is the first ascent of free climbing. Karl said to me that i can ask you to put all info to the Drammen granite new guidebook. So, we make gang pa gang in 30 Sep. 2012. First ascent did Piotr Rajski, we talk about grade and that should be solid 7 (7+). Łukasz Nowosad."

  "Litt artig informasjon her, men før Tom Atle og Johnny begynte på denne ruta, hadde Morten Søgård jobba litt på dette prosjektet med topptauing, han fikk aldri gått det. Dette måtte vært på slutten av 80, kanskje begynnelsen av 90 en gang. Bare for historisk info. En eller annen gang etter 2000, prøvde TAB og jeg på denne ruta, det ble massiv hangdogging før vi klarte å karre oss opp. Det er fin klatring der da. Tor Erik Larsen."

  SvarSlett