torsdag 26. februar 2015

Her er ulykkesrapporten etter at den italienske klatreguiden omkom på Rjukan

Varmt vær og temperaturforandringer, er kort oppsummert i ulykkesrapporten til klatreforbundet den mest sannsynlige årsaken til dødsulykken på Rjukan der en 33 år gammel klatreguideaspirant fra Italia omkom fra skadene han fikk etter et massivt fall på ruta Lipton.
Klatreforbundet har allerede laget en ulykkesrapport fra hendelsen, Vurderingen er at ulykken ble utløst av et stort isfall som traff mannen og forårsaket et langt fall, mest sannynlig fordi en eller flere sikringer også gikk med i israset, og at klatreren pendlet i veggen og kanskje traff noe på vei ned.
Klatreren ble firt ned til en hylle etter ulykken. En halvtime senere kom to klatrere med førstehjeløpsutstyr fra toppen. Redningsmannskap kom etter en time, og prøvde å redde klatrren som da mistet bevistheten. Omlag 20 minutter senere ble han erklært død.

Rapporten skriver at skadene fra israset og fallet sannsynligvis var så omfattende at sjansen for å overleve ville vært minimal selv med omfattende medisinsk behandling rett etter ulykken.

Årsaken til at en stor søyle med is raste er mest sannsynlig de varme temperaturene opptil 6 grader i flere dager før ulykken, som hadde svekket isen så mye at den raste. Selv om temperaturen er blitt kaldere, så har ikke isen blitt så kaldt. At den raste var enten på grunn av klatringen eller bare av seg selv, det er vanskelig å vite.

Rapporten skriver også at redningshelikopteret som kom, en Sea King, ikke kunne redde ut klatreren fordi forholdene i den trange kløfta er vanskelige å redde ut fra.

Siden skadene var så massive, ifølge rapporten, at livreddende akuttbehandling kanskje ikke ville ført fram uansett, så er det i denne saken ikke neppe så viktig om det kunne vært utført en raskere henting med helikopter fra den dype og trange kløfta som Lipton ligger i. Dette forholdet berøres heller ikke av rapporten. At den skadde ble nådd av redningsmannskap på under en time, med tanke på anmarsjen virker som en rimelig rask respons.

Så får vi håpe at det lokale politiet og redningsgruppene er godt trent og har gode rutiner for å gjennomføre redningsoperasjoner i et såpass komplisert terreng for helikopterredning som dette området er, tiltross for nærheten til Rjukan. Dette er den andre dødsulykken på fem år, med to utenlandske klatrere som omkom, og det har vært endel andre ulykker. Så sammen med Hemsedal er det åpenbart det mest utsatte stedet for alvorlige alpinulykker på Østlandet.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar