søndag 22. februar 2015

Førstebestigning på Ulvetanna også med i Piolet ´d Or-lista

Førstebestigningen av sørryggen på Ulvetanna i Dronning Mauds land er også med på listen over de bestigningene som vurderes inn mot den store alpinprisen Piolet ´d Or.

Bestigningen ble gradert A1+ og E2 5b, som vel er omtrent på seksertallet, og ruta er på hele 27 taulengder. Bestigningen ble gjort av Andy Kirkpatrick, Jonas Langseth, Kjersti Eide, Aleksander Gamme, Espen Fadnes og Ingeborg Jakobsen.

Her er en fin beskrivelse av turen for ett år siden i Norsk klatring.

Ut fra vanskelighetsgraden er det overraskende at den står på listen over førstebestigninger somblir vurdert, også siden det ikke var en veldig alpin stil med faste tau osv i 12 dager. Men til gjengjeld foregår den i et kaldt, vindutsatt og ekstremt isolert område som gjør klatringen mye mer eksponert enn mange andre områder.

Ulvetanna er en av de mer spektakulære toppene i Antarktis, og ble første gang besteget av Robert Caspersen, Sjur Nesheim og Ivar Tollefsen på hans store ekspedisjon i 1994 som i praksis åpnet kontinentet for vanskelig klatring. Dette er vel fjerde rute eller noe sånt noe på fjellet.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar