søndag 20. september 2015

Hannah Midtbø går Pump Fiction

Getchaclimb på Fetsund from martin mobraten on Vimeo.

Video av Hannah Midtbø og Kenneth Elvegård på Pump Fiction i Fetsund. Filming: Martin Mobråten. 

Hannah Midtbø og Kenneth Elvegård har gått Pump Fiction (grad 9) på Fetsund. Dette er første kvinnelige bestigning av ruta, og vel også første kvinnelig bestigning av grad 9 i Oslo-området. (gi gjerne beskjed hvis jeg har oversett noe). Det er vel også Hannahs andre nier på norsk jord, hun har også gått første del av Nordic Flower i Flatanger gradert 9 eller 9/9+. De mange andre knallharde bestigningene opp til grad 8c+ har vært i utlandet.

Pump var lenge ansett som en av de to første 9/9+ rutene i Norge da den ble gått i 1995 samtidig med Tro på mirakler på Hell. I ettertid er vel Morrison, gått av avdøde Håkon Hansen, på MegaLøkenhavna også blitt oppjustert, og er dermed kanskje den første på 9/9+ graden.

Etterhvert som det har blitt endel bestigninger av Pump, og folk har blitt sterkere, så har graden blitt justert til 9. Bittert selvsagt for alle oss som måtte slite for å gå den, men det er jo positivt at sterkingene er blitt sterkere. Og grad ni er fortsatt hardt nok.

Lista over norske kvinnelige bestigning av grad 9 er fremdeles relativt begrenset siden Eva Helgø gjorde Hodet over vannet i 2010. Den ruta er senere, blitt nedgradert et lite hakk i noen førere, men uansett om den holder graden helt eller ikke så var det en epokegjørende bestigning som inspirererte flere til å klatre enda hardere .Ut over denne bestigningen er det vel bare Maria Davies Sandbu som har gjort niergraden før i Norge, med Satan Export på Hell før Hannahs bestigning i Fetsund. Tina Johnsen Hafsaas har gått grad 9 i utlandet. 

2 kommentarer:

  1. Hannah har gått 8b delen av Nordic Flower i Flatanger tidligere, sist jeg sjekka var det fortsatt i Norge

    SvarSlett
  2. Takk orakel Henning. Den hadde jeg faktisk ikke fått med meg, så jeg har korrigert artikkelen på det punktet.

    SvarSlett