mandag 7. september 2015

Klatre-aksjon for syriske flyktninger

To initiativer fra klatrere på vei til Kalymnos skal hjelpe flyktningene på Kos.

Oslo klatreklubbs leder Siss Klev har tatt initiativ til at klatrere som skal på den vanlige høstferien på Kalymnos engasjerer seg for å hjelpe flyktninger som nå venter i tusernvis på Kos for å komme seg  videre oppover i Europa for å finne seg et nytt liv enn i et krigsherjet Syria eller andre land, eller som prøver å finne en bedre framtid enn som flyktning i Tyrkia.

Samtidig har facebookaksjonen "Støtte til flyktningene på Kos" blitt etablert av Mette Lise Rødli og Birgit Løpenthien.

Kalymnos er det vanligste reisemålet for norske klatrere på høsten, og de fleste reiser om flyplassen på den større naboøya Kos. Mens Kalymnos i liten grad har fått syriske flyktninger, så er Kos en av øyene så nærme det tyrkiske fastlandet at det daglig kommer tusenvis med båt over det relativt korte sjøstrekningen. På Kos er de humanitære forholdene svært krevende, og mottaksapparatet og Rode Kors har ikke vært dimensjonert for å ta seg av den store økningen av flyktninger de siste ukene.

Her er oppfordringen deres:
Hei alle Klatrere og andre venner.
Birgit og Mette m flere skal på klatretur til Kalymnos uke 39 og 40.
Vi ønsker å hjelpe med det lille vi kan til flyktningene som er på Kos. 

Du kan hjelpe med å støtte oss i arbeidet på tre måter:

1. Fylle en bag med klær, tepper eller relevant utstyr som vi kan dele ut. Du kan få en bag på Max 20 kg gratis med om du flyr med SAS.

2. Gi en sum penger til mat og vann som vi kjøper på Kos og deler ut.

3. Du kan også tilby å ta med en bag på flyet for oss om du drar samtidig med oss med Ving den 18 september. Vi vil da fylle den med relevante klær, utstyr og lign og ta den med til Gardermoen.

Vi har opprettet en konto for formålet:
1208 21 16182 (B. Løppenthien)
Du kan også overføre via Vipps til Birgits telefon nr: 41404680

Alle som er på Kalymnos er velkomne til å hjelpe med det praktiske arbeidet. Vi kan informere etterhvert.
Del gjerne videre til andre klatrere og vennerSiss Klev skrev i helgen på Facebook:
Appell til alle klatrevenner som skal til Kalymnos
18. september reiser jeg med mine to barn på klatreferie til Kalymnos. Det er med blandede følelser vi reiser på ferie til Kalymnos i år, når vi vet at det på Kos og andre greske øyer er tusenvis av fortvilte mennesker som har reist fra alt de eier for å søke trygghet og en bedre fremtid for seg og sine barn.
Jeg har vært i kontakt med Ving om å få tillatelse til å ta med ekstra vekt i form av klær, pledd og leker til flyktningbarn på Kos som vi har samlet inn. Ving har ikke egne fly, men leier av SAS. Derfor er dette litt vanskelig, men informasjonssjef Elisabeth Larsen- Vonstett lovet meg å høre med SAS om dette lar seg gjøre.
I en artikkel publisert 21. juni i Vårt Land leser jeg at Apollo, Ving i Danmark og Sverige tillater kunder å ta med 20 kilo ekstra til dette formålet. Jeg leser videre at dette ikke gjøres i Norge på grunn av manglende henvendelse fra kunder. Les http://www.vl.no/…/charterturister-gir-bistand-til-flyktnin….
Jeg oppfordrer alle i Klatre-Norge som skal til Kalymnos fremover om å ta kontakt med kundeservice i ditt flyselskap/reiseselskap og be om å få ta med ekstra bagasje i form av klær, pledd og leker til flyktningbarna.
Mobilnummer til informasjonssjef i Ving Elisabeth Larsen- Vonstett er 92 86 65 03. Er vi mange nok som ber om dette vil flyselskap/reiseselskap måtte gi etter.
Foto:John Riper
Mvh,
Siss
Styreleder i Oslo Klatreklubb
og medmenneske

P.S: Jeg er ikke helt uhildet i dette som blogger siden, jeg er kommunikasjonssjef i Røde Kors, og blant annet har hatt en medarbeider fra Røde Kors som har jobbet på Kos fram til helgen på oppdrag av internasjonalt Røde Kors.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar