søndag 11. oktober 2015

En mann, et (fantastisk) felt, 133 ruter

Foto: Jon Egil Auestad på Imperiet (grad 7+), den siste ruta han repeterte på Dale og en av de finere rutene på en av de fineste klippene i Norge. Foto: Sindre Bø og Leiv Aspelund. 

Jon Egil Auestad er førstemann som har gått alle rutene på Dale utenfor Sandnes. La oss kalle prosjektet Dale integral. Totalt er det 133 ruter, 84 er blitt klatret i høst av familiefaren fra Sandnes.

De siste ukene har venner på facebook kunne følge Auestad gjennom den ene harde, klassiske, flotte,
obskure rutene på et av norges største og fineste klatrefelt. Han har fått klatrevenner til å sikre ham morgen og kveld i helger og de fleste ettermiddager. Avslutningen kom i dag med den flotte 50 meter høye Imperiet, gått av Bernt Ove Reinertsen. Ifølge Sindre Bø sin facebookoppdatering gikk han umiddelbart igang med å borre tre nye ruter på feltet.

Jon Egil har vært gjennom noen av tynneste og hardeste rutene gått på 80-tallet, med Håkon Hansens stimulator og Alf Borges Kvantespranget (kanskje de to første 9- rutene i Norge), og en vanvittig mengde fine syvere og seksere som burde vært gått langt oftere. Dale var det store feltet for Stavanger-klatrerne på 80-tallet da jeg bodde i Stavanger, men gikk litt av mote på 90-tallet da det ble jaktet på brattere klipper, og senere ble alle sterkingene i området til buldrere. Men vi får håpe at Auestads prestasjon både er et tegn på at Dale er blitt mer klatret på de siste årene, og at det vil inspirere andre til å oppleve en av de beste klippene i Norge, men en fin utsikt over hele Stavangerhalvøya og Sandnes ut utover mot Jæren. (Da vi hadde noen engelske superklatrere på besøk på slutten av 90-tallet, så mente de at hver eneste linje på klippen ville vært en superklassiker på alle andre felt - men de var nå britiske da)

Det er ikke tilfeldig at det er Auestad, som er fra Sandnes, som stod for prestasjonen. Han har var i mange år en av de bedre konkurranse- og ruteklatrerne i Norge.

Jeg vet ikke hvor vanlig det er å gå alle rutene på en såpass stor klippe. Det gikk vel rykter om at Sindre Sæther gikk alt i Loddefjord da han bodde der. På endel mindre klipper er det sikkert flere som har gått alt, som Håkon Hansen på Løkenhavna og Mega-Løkenhavna. Jeg gikk alt på Damtjern en gang før litt for vanskelige Draumkvedet ødela den muligheten, men det er tross alt bare 60 ruter. Det eneste feltet jeg tror er større enn Dale er Hauktjern i Oslo, med nesten 200 ruter. Der nærmer vi oss vel en komplett bestigning av Rein Leidal, ihvertfall snart av alle de harde rutene. Så får vi se om det ryddes like godt opp i alle krokene som det Auestad gjorde på Dale i høst.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar