onsdag 7. oktober 2015

Martin Skaar Olslund går Østlandets hardeste naturlige linje


Martin Skaar Olslund på topptau på Telemarkssuiten før bestigning. Foto: Torbjørn Solheim.

På den mektige Gygrestolen utenfor Bø har Martin Skaar Olslund gått Telemarkssuiten. Ruta følger riss og en bratt egg på den flotte veggen og eggen, og har fått graden 9-/9. Det tror jeg gjør den til Østlandets hardeste naturlige sikrede rute, og eksponeringen høyt over dalen og klatring ute på en bratt egg gjør den også til en av de mer fantastiske linjene.

Gygrestolen er den mest fantastiske klippeformasjonen i Telemark (ja, personlig inkluderer jeg da Hægefjell i den vurderingen), og det er et titalls ruter fra 7- og oppover, inkludert den mytiske og legendariske Mosseekspressen som med sin grad 8 var en av de hardeste rutene da pioneer Øyvind Moss klatret mange av rutene på slutten av 80-tallet.

At det er Martin som går denne linjen er ingen stor overraskelse. Han har de siste årene stått bak mange av de mer imponerende bestigningene på naturlige sikringer, spesielt i storvegger med grad 9 på Storpillaren på Vågekallen og grad 9-/9 med fribestigning av Tsunami på Kjerag med Sindre Sæther, fribestigninger på El Cap og førstebestigninger og repetisjoner på Blåmannen opp til grad 9-/9.


1 kommentar:

  1. Flere ruter firer og femmere tallet på gygrestolen au

    SvarSlett