tirsdag 18. mai 2021

Andrine Skilbrei første frøken opp Fräulein (grad 8c) i Sogndal

Andrine Skilbrei har ledet Fräulein (og grad 8c) på Kvam i Sogndal. Det er en av de første rutene på denne graden og en av de med flest bekreftede bestigninger etter at Lars Ole Gudevang gikk den i 2010. Hun er første kvinne opp ruta, som betyr Frøken på tysk (og derfor forsøket på ordspill i tittelen), og er den fjerde kvinnen som har klatret en sportsrute på denne graden etter Hannah Midtbø, Maria Davies Sandbu og Tina Johnsen Hafsaas, 

Norsk klatring omtalte førstebestigningen og har snakka med Andrine, hvor blant annet Andrine er litt usikker på graden siden hun tidligere har ledet to ruter opp til grad 8a+. Det er verd å merke seg at ingen av de mange som har repetert ruta har stilt spørsmålstegn ved graden, verken offentlig eller på sitt scorecard på 8a.nu selv om Adam Ondra skriver at det er vanskelig å gradere jammeklatring. Den har endel rissklatring på toppen av mye sporsklatring, og det kan for noen være krevende å gradere. Men det er verd å merke seg at andre sterkinger i Sogndal som ikke har klart å gå ruta, og som har klatra vel så harde ruter andre steder. Så det er all grunn til å gratulere Andrine for en svært sterk prestasjon, selv om hun foreløpig har gitt ruta en personlig grad på 8b i scorecardet sitt på 8a.nu. 

Tidligere har hun gått harde Massih attack i Flatanger med grad 8a+ så kjapt som i 4. forsøk ifjor, så hun har flere imponerende bestigninger bak seg. Og dermed har også Andrine gått fra å være litt anonym til for alvor tatt skrittet opp i nasjonal toppklasse på sportsklatring i Norge. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar