tirsdag 18. mai 2021

Jarle Risa (42 år) og Martin Mobråten (38) førstebestiger hver sin 8B-bulder

De sterkeste gutta fortsetter å klatre hardt, og to av de som buldrer de hardest nye bulderne sist uke har holdt på i over 20 og er fremdeles like imponerende som de var da de som tenåringer klatret seg inn i norgestoppen. 

Jarle Risa nærmer seg 43 år, men gikk sist uke en ny bulder som nå er gradert 8B med Haralds gym til topps i Gloppedalen og nå har han repetert Tuataket litt lengre sør i Rogaland som også er 8B. Og i Trøndelag gikk Martin Mobråten Mini (grad 8B), et nytt bulder på klippen Hell i Stjørdal utenfor Trondheim. Det er enda et nytt bulder gradert 8B for Martin, som har førstebesteget diverse buldre opp til grad 8B+ (og 8C vil kanskje endel mene), og repetert utallige på disse gradene. 

Jarle dukket første gang opp i norsk klatring i NM i Bergen i det første buldre-NM som en av de supersterke bondesønnene som dominerte juniorklassen (sammen med blant annet Jon Egil Auestad, som også er like ivrig over 20 år etter. Siden har det blitt 121 førstebestignger av buldre fra 7C+ og hardere, et tall sannsynligvis bare hans tre år yngre faste buldremakker Tore Årthun kan matche. (Uten at jeg har regna etter). Martin markerte seg også omtrent på den tiden med den yngste 8b-bestigningen da han klatra Maraton som 16-åring, og siden har det blitt utallige titler, ruter, buldre etc. Og gutta fortsetter å støte hardt. 

De er ikke alene i den aldersklassen, men jeg tenkte å lage en egen blogg om supermosjonistene fra denne alderen og oppover som nesten klatrer like hardt på sport og led som de beste som både er ti og 20 år og kanskje enda yngre. 
 

2 kommentarer:

  1. "121 førstebestignger av buldre fra 7C+ og hardere, et tall sannsynligvis ingen andre i Norge kan matche" - bortsett fra Tore da, selvfølgelig.

    SvarSlett
  2. Selvsagt. Bortsett fra Tore, burde vært nevnt. Skriver det inn.

    SvarSlett