søndag 1. april 2012

Erik Grandelius repeterer grad 9 på naturlige sikringer på Häller

Erik Grandelius gjorde lørdag ettermiddag en rask repetisjon av Doktor Snuggles hemmeligheter (grad 9 eller 8b) på Häller i Bohuslän. Erik prøvde ruta på topptau lørdag, og gikk den i første forsøk på søndag etter at sola forsvant fra storveggen på Häller. Dette er første repetisjon av den flotte ruta opp den store veggen på Häller som Erik Heyman førstebesteg på en like fin påskedag i fjor.

Dette er en av tre ruter gradert 8b som er gått på naturlige sikringer i Bohuslän, og den første som er repetert. Det er foreløpig ingen norsk klatrer som har gått denne graden på naturlige sikringer, mens det etterhvert er blitt en håndfull svensker.
21-åringen Grandelius fra sør i Sverige er raskt blitt en av de i Norden som har prestert best på ulike klatreområder de siste årene. Jeg tror få andre ut over Sindre Sæther kan måle seg i sportsklatring, buldring, konkurranser, naturlig sikret klatring og storvegg.

Han har gått tre ruter gradert 8c. Han har flashet 8b+ (Rollito Sharma i Santa Linya, selv om han mener den bare er grad 9). Og han overrasket mange svensker med å bli nummer to i nordisk mesterskap for noen uker siden i København. Ifjor sommer klatret han også grad 9- i første forsøk på Blåmannen utenfor Tromsø på den sterke og raske repetisjon av Arctandria (grad 9-/9) sammen med Martin Skaar Olslund, som sikret ham i dag, og Andreas Klarström. Han gikk også en bulder gradert 8b+ i Sverige på noen få timer, men nedgraderte den raskt til 8a+. Og jada, han har klatret noen harde isruter også.

Så det er en imponerende klatrer som åpnet påskesesongen i Bohuslän bra denne dagen.

2 kommentarer:

 1. "Det er foreløpig ingen norsk klatrer som har gått denne graden på naturlige sikringer"

  Dette stemmer nok ikke helt, men som med de fleste bestigninger gjort i bartens land kommer nyhetene seg sjelden trygt hele veien over dovre...

  Dette er ikke min sak å vidreformidle så jeg skal ikke si mer.
  Poenget er at svenskene ikke er så overlegne på denne fronten som du får det til å høres ut som.

  SvarSlett
 2. Takk for kommentar. Det var da veldig til kryptisk melding da. Hvis folk ikke vil dele med fellesskapet hva de har gjort, så er ikke det noe problem. Jeg har stor respekt for HK (hold kjeft)-klubben. De fleste setter likevel pris på å få vite om spennende bestigninger, men her er folk forskjellige og det er jo greit nok det.

  SvarSlett