onsdag 18. april 2012

Martin Skaar Olslund vil ha bort borebolter på Oslo-ruter

Martin Skaar Olslund mener det bør fjernes borebolter på Oslo-ruter, går det fram av et videointervju gjort med ham og Erik Grandelius.
De to spennende unge klatrerne var i Bohuslän i påska og ble videointervjuet av Petter Restorp på Klättertorpet, den nye overnattingsplassen som han og Hanna Mellin driver like ved Häller.

Martin snakker om hvordan det er å være tilbake i Bohus etter det lange bakkefallet han tok på den svært utsatte Dreadline (9-) på Häller og fjerningen av boltene han gjorde på Electric Avenue. Martin mener det bør fjernes bolter fra flere ruter i Oslo. "Men kanskje velge en annen framgangsmåte", sier han etter alt bråket.
Men nå blir det det Yosemite-tur på Martin.

Erik Grandelius forteller om repetisjonen av Doktor Snuggles, den knallharde nierruta på naturlige sikringer på Häller, som han gikk på første ledeforsøk etter et par topptauforsøk.
Det er et sjeldent kompetent intervju siden både utspørrer og snakker har ledet grad ni på naturlige sikringer, noe det bare er en håndfull klatrere i Norden som har gjort. Restorp har selv gått Kärlek på Buråsen. 


6 kommentarer:

 1. Det er mange ruter på mange steder i Norge det bør fjernes bolter.
  På 90 tallet spesielt ble det boltet mye ruter som burde stått igjen som naturlige sikrede prosjekter. Både Stavanger og Bergen er det gjort mange feilvurderinger, og kanskje det er på tide å ta et oppgjør med fortiden, og forøvrig nåtiden også(boltingen fortsetter jo, men forsvares mye ved hjelp av 90tallskulturen).

  Det er egentlig rart at det skal bli så mye støy når bolter blir fjernet. Linjen er fortsatt klatrebar, men selvsagt med en noe høyere terskel.

  Det er virkelig ikke så veldig krevende å lære seg å sette egne sikringer.

  SvarSlett
  Svar
  1. 80-90% av alle bolterutene i Norge kan vel gås uten bruk av bolter. Det er jo bare et spørsmål om håndtverk, innøving og hvilken risiko man er villig til å ta. Men hvor skal denne "terskelen" gå? Er det ved 3, 5 eller 10 meter runout? Er bakkefall greit så lenge det er "lett"? Hvorfor er dødpotensiale eventuelt ikke greit, man kan jo bare droppe å gå ruten! Etter min mening er argumentet om å fjerne bolter på ruter som "kan" gås på kiler svært problematisk. Etablerer man derimot en ny rute har man både en rett - og plikt - til å gjøre en reell vurdering.

   Slett
  2. En snakker her selvsagt ikke om 80-90% av norges bolteruter. En snakker kanskje om 1-3%, opplagte naturlige linjer. Det er her stridens kjerne normalt ligger. Hadde denne lille prosent andelen vært ryddet opp i hadde det nok ikke vært dette vært et tema lenger.

   Slett
  3. Uenig med anonym 09:50. Dersom de nevnte 1-3% "opplagte" linjer de-boltes, vil diskusjonen umiddelbart bare flyttes til de neste 1-3% ruter på lista. Denne diskusjonen dør aldri ut.

   J.

   Slett
 2. PS.
  "Restorp har (...) og blir utfordret av Restorp om han ikke (...)."

  SvarSlett
 3. I norge er det vel uansett kotyme å ta seg en snakk med førstebestiger. Dersom førstebestiger og den nye "førstebestigeren" er enige om at boltene kan/burde fjernes (og ruta kan få stille og rolig gro igjen med mose), så er det vel greit at de to gjør det!?!

  Det er selvfølgelig synd for 99.9% av de som bor i Oslo (og er sterke nok), at de ikke lenger kan få klatra "en verden i ruiner" og "stive dempere" (meg selv inkludert).

  SvarSlett