søndag 3. juli 2022

Kristin Harila bestiger Nanga Parbat som andre nordmann, og er halvveis på sitt eventyrlige 8000 meters prosjekt


Kristin Harila har nå besteget Nanga Parbat (8126 meter) som den syvende toppen i det fantastiske prosjektet om å bestige alle 14 toppene som er over 8000 meter. 

Nanga Parbat er den vestligste toppen av disse toppene, og er den nest høyeste i Pakistan etter K2. Det er også en krevende topp som har krevd mange liv, i forhold til antall personer på toppen er det bare Annapurna som er farligere. 

Nå går ferden inn til Baltoro-breen hvor K2, Broad Peak og de to Gasherbrum-toppene venter. 

Bestigningen for to dager siden er ifølge pakistanske medier den første bestigningen over 8000 meter i landet så langt i 2022. I Pakistan klatres toppene om sommeren, mens det i Nepal skjer på våren og høsten og ikke under sommeren når monsunen herjer. 

Kristin er den andre norske klatreren som har vært på toppen etter Andreas Fredborg, som var eneste som kom til topps på den norske ekspedisjonen i 1990 da flere ble matforgiftet og slet i høyden. Andreas brukte ikke ekstra oksygen-tilførsel for å klatre toppen, mens Kristin har vært tydelig at hun har brukt ekstra oksygen-tilførsel for å komme på toppene. Å klatre disse toppene uten ekstra oksygentilførsel innebærer en helt annen belastning på kroppen, og spesielt med tanke på at flere topper skal klatres på kort tid er nok ekstra oksygentilførsel en viktig del for å klare både toppene og ikke minst så mange på kort tid. 

Harila klatra seks topper på under en måned i Nepal før sommeren, en helt ellevill prestasjon i Himalaya-sammenheng. Så tok hun en kort pause i Norge, før hun nå går løs toppene i Pakistan og så de siste toppene i Nepal til høsten hvis den ambisiøse planen lykkes. Målet er å bli den første kvinne og andre person noensinne til å klatre alle toppene over 14000 meter på et halvt år. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar