søndag 3. juli 2022

Sunniva Øvre-Eide vinner Europeisk cup for juniorer, som fjerde norske klatrer noensinne. Trym Landmark i finale.

Sunniva Øvre-Eide vant sin største seier med å toppe juniorklassen i den europeiske ungdomscupen i Dornbirn i Østerrike i helga. Trym Landmark imponerte også med finale og 8. plass i Youth A for herrer.

Dette er et internasjonalt gjennombrudd for Sunniva, selv om hun også var nærme en semifinale i verdenscupen i fjor da hun klatret veldig bra i en rute, men ikke så bra i den andre kvalikkruta. 

I mai kom hun til finale og fikk syvendeplass i samme cup da den ble arrangert i Imst, og i 2019 kom hun i finale og fikk sjetteplass i undomscupen i Youth B-klassen. 

I forbifarten husker jeg bara Hannah Midtbø, Magnus Midtbø og Tina Johnsen Hafsaas som vinnere av den europeiske ungdomscupen på led. Det er ti år siden Tina, som nå trener Sunniva, tok tre førsteplasser i den europeiske ungdomscupen og litt andreplasser og andre finaler. Noen år før det herje Hannah i den samme klassen, og så Magnus selvsagt som også ble juniorverdensmester før hans lange seniorkarriere startet. Så Sunniva er i godt selskap. 

I tillegg må vi nevne Anne Ackre, som tok en tilsvarende og svært impoenerende seier i den europeiske ungdomscupen i buldring i våres. 

Trym Landmark er også i godt selskap med sin finaleplass. Ved siden av de nevnt over her så har noen flere nådd finaleplass, men ikke så mange: Per Ravlo Caspersen var i to buldrefinaler i våres, inkludert en tredjeplass, og tidligere har Leo Ketil Bøe, Ingrid Kindlihagen, Lisa-Marie Kvandahl vært i 1-3 finaer og så har Maria Davies Sandbu vært i en haug selv om hun akkurat ikke kom på pallen. Her har jeg sikkert glemt noen opplagte navn, så åpen for å fylle ut lista. 

Så med Sunniva og Anne med hver sin seier i led og buldring, med Per på pallen i buldring og Trym i finalen på led og Ingrid Kindlihagen på pallen i europacupen i buldring, så er det en bredde norsk klatring aldri tidligere har hatt internasjonalt selv om det har vært enkeltstjerner med Magnus og Tina i spissen som har markert seg godt internasjonalt. Våre gode nordiske naboer har ikke hatt noen i finale så vidt jeg kan huske, selv om svenske Hannes Puman er den eneste som er regelmessig i semifinale i led. 

Om et par år får vi kanskje vite om dagens unge stjerner på under 20 år også kan markere seg i toppen også som seniorer. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar