torsdag 28. juli 2022

Håkon Åsvang og Ane Færøvig klatret også til topps på K2

 

K2 har i år fått hele fire norske bestigninger. Håkon Åsvang og Ane Færøvig har også klatret til topps i år hvor alle tidligere rekorder i antall på toppen er slått med hele 145 topp-bestigere på et døgn etter at de proffe klatrerne hadde fikset tau til topps og fått opp oksygen og værmeldingen ble bra. Tidligere har alle som ikke bor under en stein fått med seg Frank Løke og Kristin Harilas bestigninger av toppen i helga. 

Håkon Åsvang, som er 51 år,  er også intervjuet av lokalavisa Firdaposten. Han klatra Annapurna i fjor som første nordmann, og har vært på Mount Everest blant annet. 

Ane Færøvig fra Bærum klatret med den svært kjente sherpaklatreren Tenji Sherpa og resten av gjengen i Eliteexpeditions. Hun skriver i en melding at hun først begynte somn ekspedisjonsklatrer i år, og dette er hennes tredje tur til høye fjell i år og første topp over 8000 meter. "Tenkte det var perfekt å starte med den vanskeligste, skriver hun i en melding. 

K2 er i år gått fra å være verdens mest fryktede fjell til det nye Mount Everest hvor det på gode sesonger er mulig å fikse tau til toppen og hvor velutstyrte turoperatører har med nok oksygen og nok proffesjonelle sherpaklatrere til at det med rett værmelding og rett trening lar seg gjøre å toppe fjellet for andre enn de aller mest hardbarka himalaya-klatrerne. Men det har også omkommet tre klatrere på fjellet i år hvis jeg har forstått det rett, så det er fremdeles en tynn linje mellom tragediene og "topptriumfene". 

Som de fleste klatreinteresserte kjenner til har det før årets bestigninger bare vært to norske på K2, da Cecilie Skog og Lars Flatø Nessa klatra til topp 1. august 2008, og hvor Rolf Bae omkom i et isras da de var på vei ned fra toppen og flere andre omkom i løpet av natten. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar