fredag 22. juli 2022

Kristin Harila topper K2 (8611) som 8 topp over 8000 meter i år, Frank Løke topper også K2

Frank Løke og Kristin Harila kom fredag morgen til topps på K2 i det første toppstøtet i år etter at dårlig vær gjorde at de profesjonelle sherpene og lokale høydeklatrernes arbeid med å legge opp tau og depoter hadde tatt litt tid. Så det var en stor gruppe som ventet på muligheten til å toppe det høye og ganske farlige fjellet da det første gode værvinduet dukket opp de siste dagene. 

Foreløpig er de ikke nede i full sikkerhet, men de har passert de farligste områdene av nedstigningen, som er rett under toppen eller lavere hvis været skifter plutselig. 

Kristin Harila er med bestigningen av K2, verdens nest høyeste fjell, et stort steg nærmere målet om å bli den første kvinnen og andre noensinne som går alle 14 toppene over 8000 meter på et år. Dette er den åttende toppen, men kanskje også den mest krevende rent klatremessig med høyde og værutfordringer. Hun reiser med et team av svært gode sharpaklatrere som også er med på prosjektet. Såvidt jeg ser var Dawa Ongchu  i teamet sammen med Kristin, og jeg vet ikke helt hvem andre i teamet som eventuelt var med på bestigningen. 
 
Frank Løke debuterte som høyfjellsbestiger med bestigningen av Mount Everest ifjor, etter at han la opp som en av verdens beste håndballspillere, og etterhvert har blitt en god ultraløper med mange tøffe og lange løp. Han har satset solid på K2 i år, og klatret sammen med den erfarne sherpaklatreren Pemba Tashi i et av flere større kommersielle klatreekspedisjonene til dette fjellet i år. 

Dermed er antall norske bestigninger av K2 økt fra to til fire. Toppen ble besteget av Cecilie Skog og Lars Flatø Nessa 1. august 2008, på den katastrofale turen da Rolf Bae omkom på vei ned i et isras. 

Bestigningene i dag omtales som en Topp-tsunami av Explorersweb (takk til Lars for lenken) på grunn av alle de kommersielle ekspedisjonene som har ligget klare til å få deltakere på toppen. 

Dessverre har ikke årets sesong heller vært uten et tragisk dødsfall, hvor den afghanske klatreren Ali Akber Sakai omkom på fjellet, slik Exploreresweb melder, han skal ha død av høydesyke på vei opp. Det er også rapportert at to kvinner har klatret K2 uten ekstra tilførsel av oksygen, noe som er en helt annen prestasjon enn med oksygenflasker. Harila har vært åpen om at det bare er med ekstra oksygentilførsel at det er realistisk å gjennomføre så mange topp-turer til over 8000 meter i løpet av en sesong.

Bedre kommunikasjon og værvarsling har likevel gjort fjellet langt mindre farlig å bestige det siste tiåret siden sjansen for å bli overrasket av plutselig dårlig vær er redusert kraftig. Skred og andre farer er selvsagt fremdeles en faktor, men når mediene skriver at hver sjette har omkommet osv så mener jeg bestemt at det ikke omfatter det siste tiåret hvor det har vært en helt annen grad av tilrettelegging med faste tau fra kommersielle turoperatører og bedre tilrettelegging og som sagt mer proffe værvarslinger. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar