lørdag 2. juli 2022

Leo Ketil Bøe flasher Janus, gradert 8c i Østerrike

Leo Ketil Bøe fortsetter å markere seg som en historisk toppklatrer i Norge. I dag flashet han Janus, en rute utenfor Innsbruck i Østerrike. Leo sier ruta regnes for en litt soft 8c, og foreslår at den kanskje kan settes i 8b+/8c. Oversikten over bestigningene fra 8a.nu viser at de fleste har satt den i 8c, men det er verd å legge til at Leo er den andre til å gå den i første forsøk, bare superhelten Patxi Usibiaga har onsightet den mens verdensmester Jakob Schubert måtte ha flere forsøk. Så det er en superimponerende bestigning fra Leo. 

Jeg kjenner bare til at Magnus Midtbø har gått hardere ruter i onsight eller flash, Magnus var i sin tid en av de første i verden som onsightet 8c+ i Spania, og loggen på 8a.nu viser at han har flashet tre ruter på 8c-graden. Vi kan aldri utelukke at Sindre Sæther også har matchet dette på flash, men jeg har ikke hørt om det fra hans ellers utrolig imponerende bestigninger. 

Leo har tidligere onsighet Blodig alvor, etter at han vant norgescupen i Molde for snart to år siden. Det trolig den hardeste onsigheten fra en norsk klatrer i Norge eller en av de hardeste, her er jeg heller ikke helt stødig på prestasjonene til Sindre Sæther. Martin Mobråten har også gått graden i første forsøk, med sin flash av Le Coq sportif på Hvarnes. Det samme har svenske Erik Grandelius, som jo har bodd i Norge i snart et tiår. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar