søndag 25. september 2011

Boltene fjernet på Electric Avenue (9-)

Hvis jeg har forstått det rett, så er boltene fjernet på Electric avenue (grad 9-), Bohuslens mest kjente og flotteste sportsklatrerute.
Jeg har ikke sett det selv, siden været ikke akkurat har åpnet for den aller beste høsten i Bohuslän, men har fått det referert fra flere hold.
Det står også et innlegg om det på Bohusläns Klätterklubbs forum.
Jeg tror dette er første gang at bolter i Norden er blitt fjernet fra en etablert bolterute av andre enn førstebestigeren.

Ruten ble boltet og klatret av Henrik Bolander midt på 90-tallet, og har siden fått et titalls bestigninger. Det siste året er den klatret minst to ganger uten bolter, av Andreas Klarström ifjor og av Martin Skaar Olslund i sommer. Jeg får også opplyst i kommentarfeltet at Erik Heyman har gjort det.

Ruta er mulig å gå uten bolter, selv om det er partier som er litt sparsomt sikret så er den mye bedre sikret enn mange ruter. Det er også en fysisk svært krevende rute med tynne hviler opp den nesten 30 meter høye veggen. Selv om de siste 20 meterne følger et riss, så er det et tynt riss hvor det bare er få lommer å sikre i og å få seg hvile.

Det ble også en diskusjon om bolter eller naturlige sikringer ifjor på boltet linje som Magnus Midtbø kjapt klatret for et par år siden i Granittgrottan. Men der står boltene fremdeles.

5 kommentarer:

 1. Bare så det er sagt. Electric avenue er en av de 9- rutene i bohus som er bra sikret på kiler.

  Klatring er altids livsfarlig. Man kan selvfølgelig skade seg alvorlig, også på Electric avenue. Uansett om den er boltet eller ikke.

  Jeg trur at også Erik Heyman og Petter Restorp har gjort ruten på kiler.

  Er toppankeret fortsatt der?

  /Andreas

  SvarSlett
 2. Vet ikke om toppankeret er der. Enig at den er greit sikret, selv om jeg vil tro det er krevende å sikre den sammenlignet med andre ruter på graden som jeg har gått eller prøvd.
  Skal sjekke om Peter og Erik har gått den naturlig.

  SvarSlett
 3. erik har. petter ej. vem tog bort dem tro? oskar A

  SvarSlett
 4. Har oppdatert på Erik Heyman, stoler på deg Oskar.

  SvarSlett
 5. http://www.highsport.se/olas_blog/olas_blog/2011/05/hogtryck-i-bohuslan.html

  SvarSlett