tirsdag 27. september 2011

Boltekutting i Bohuslän fordømmen av Bohuslän klätterklubb

Fjerningen av boltene på ruten Electric avenye (som du selvsagt kunne lese først her) har fått endel negative reaksjoner og noen støttemeldinger. Den lokal klubben er naturlig nok imot at enkeltpersoner på egenhånd går til et slikt skritt uten at det er klarert med førstebestigeren.
Klubben vil nå vurdere om ruten skal boltes opp på nytt.

Her er meldingen som ble lagt ut i ettermiddag:
Bultarna på Electric Avenue bortplockade"Någon har plockat bort bultarna från Electric Avenue på Skälefjäll. Bohusläns klätterklubb anser att detta är helt oacceptabelt då varken klubben eller förstabestigaren har blivit kontaktad. Att enskilda klättrare handlar i egen sak försvårar klubbens arbete med demokrati, access, underhåll och utveckling av klättring i Bohuslän! Klubben kommer nu att diskutera händelsen och besluta om Electric Avenue ska bultas igen. "

I dokumentet beskriver klubben sin siste utgave av boltepolicyen, som ble laget etter at også andre som klatrer i området ble invitert til å si sin mening.
Policyen er i utgangspunktet beregnet på å unngå at linjer som kan klatres uten borebolter ikke blir boltet opp, og at det bør vurderes å fjerne boltene. Slik sett er fjerningen av boltene her noe som ikke direkte omfattes av policyen.

Selv om det er mange ruter og klipper hvor det kan diskuteres om det er nødvendig med bolter eller ikke, så er det ikke tilfeldig at det er i Bohuslän og på Electric Avenye at denne diskusjonen kommer sterkest. Ruta er virkelig en av de aller fineste i Norden, og har blitt en liten symbolrute på dette området fordi den nettopp viser hvordan holdningene har endret seg i disse årene. I dag hadde den ikke blitt boltet, slik jeg forstår førstebestiger Henrik Bolander. I 1995 var situasjonen en annen, hvor borebolter ikke var like kontroversielt som i dag. Slik sett har det vært en gledelig utvikling på etikk-området, ihvertfall blant de mest bevisste og dyktige klatrerne.

1 kommentar:

  1. Ifølge 8a.nu er det Martin Skaar Olslund som kappet boltene. Dette begynner jo å bli interessant.

    SvarSlett