torsdag 22. desember 2011

Stoppet av dårlig vær på ny Sydpolen-bestigning


Det ble ingen ny klatrerute i Sydpolen for Robert Caspersen, Ivar Tollefsen og Trond Hilde i år. De har den siste måneden vært på Sydpolen for å klatre en ny rute på Ulvetanna. Mye dårlig vær og andre utfordringer gjorde at de måtte snu, skriver Norrøna på sin blogg.

Her skriver Robert på bloggen hvorfor de nå gjør en ny tur til dette spennende klatreområdet, og om ruten de skulle prøvd på, på den samme toppen som de har gått to store ruter tidligere.

Mens det har vært mye oppmerskomhet rundt 100 års jubileet for Amundsens tur til Sydpolen, med tilhørende turer og markeringer av statsminister Jens Stoltenberg, så har det vært litt mindre oppmerksomhet på den fjerde store klatreturen til Tollefsen og Caspersen til området. Forsåvidt naturlig nok, siden Amundsen står der støtt med sin tur.

Men samtidig er det et spennende kapitel av norsk polarhistorie som Tollefsen har organisert og klatret med Caspersen på disse turene, hvor Hilde har vært med på flere av dem. Det har også andre klatrere.
Turene som Tollefsen startet med i 1993-94,  har i praksis åpnet kontinentet for krevende teknisk klatring. Da førstebesteg de to og Sjur Nesheim Ulvetanna, og det ble gjort en drøss med førstebestigninger av et relativt stort lag med klatrere. Det ble også laget en bok og masse malerier av Vebjørn Sand sørget for en høy medieprofil.

Før disse vanskelige bestigningene av imponerende bratte fjell var klatring i Antarktis stort sett synonymt med snøvassing og litt lettere alpinklatring (hvis jeg ikke er helt feil informert). Tollefsens første tur dokumenterte noen av de mer imponerende fjellformasjonene, og det var banebrytende turer til det mest isolerte klatreområdet i verden. Etter denne turen har flere av de mest profilerte klatrerne på dette området fulgt etter, som blant annet resulterte i en svært eksklusiv coverstory i 1998 i National Geographic. De mest kjente tyske alpinistene og skarpklatrerne Huber-brødrene har også gått en rute på Ulvetanna, og det har vært kjente klatrere fra flere andre land i området.

Caspersen og Tollefsen gjorde også en spennende tur noen år senere hvor de blant annet førstebesteg den bratte og krevende toppen Rondespiret, sammen med Håkon Staver og Aslak Aastorp, som også resulterte i en fin bok om en vindfull klatretur. Og i 2006 klatret de to, sammen med Trond Hilde og Stein-Ivar Gravdal, en ny rute på den bratte nordveggen.

Så selv om det ikke ble noen ny bestigning nå, så har pionerinnsatsen til Tollefsen og Caspersen blitt et spennende kapitel i norsk polarhistorie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar