onsdag 28. desember 2011

Bjørn-Eivind Årtun og Ole Lied med førstebestigning av Torre Egger i Patagonia på juleaften

På tampen av året kom en av årets alpinprestasjoner. De to Patagonia-veteranene (i norsk sammenheng) Årtun og Lied gikk en ny mikslinje opp sydveggen på Torre Egger (2850 meter).

Torre Egger regnes som den kanskje vanskeligste toppen i Patagonia, et av mest kjente alpinområder med noen av de teknisk sett vanskeligste toppene i verden. Jeg tror ingen norske har vært på toppen før. Bjørn-Eivind melder at de to gikk inn Torredalen på juleaften og brukte to dager på den nye ruta som går via Col de la Verdad (Col of Conquest) og rett opp sydveggen. Årtun kaller det spennende, bratt og tildels overhengende klatring.
Dette er andre gang sydveggen blir klatret, og ruta går felles i starten og skiller lag fra skaret mellom de to toppene og går opp toppveggen omlag hundre meter til venstre for førstebestigerne Dononi og Bragg sin rute til toppen for bare 35 år siden. Årtun og Lied sin rute blir den syvende eller åttende ruten til toppen,  Her er et  bilde av veggen.
De andre rutene er i hovedsak gått av noen av verdens fremste alpinister som har vært i Patagonia.

Årtun har hatt ruten i tankene siden han gjorde sitt solide raid i Patagonia for to år siden og blant annet gjorde en rask bestigning av vestveggen på den mer kjente nabotoppen Cerro Torre.
Ole Lied gjorde også seg bemerket den sesongen med en førstebestigningsvariant av Cerro Torre sammen med Trym Sæland, den såkalte korketrekkerruta som gjorde det mulig med en tilnærmet boltefri bestigning av fjellet som unngikk den beryktede boltestigen på Compressorruta.

Dette gjør også Årtun til en av de få som har klatret de tre store toppene Cerreo Torre, Fitzroy og Torre Egger. Ole Lied har også klatret flotte ruter på alle tre fjellene, men avsluttet den imponerende bestigningen av Nordpillaren på Fitzroy der ruta slutter, men under toppen, på grunn av dårlig vær.

Mens Årtun har blitt kjent internasjonalt de siste årene for sine mange støtende og raske bestigninger, så har Ole Lied klatret noe mer anonymt til tross for flotte bestigninger i Alaska, på Blåmannen og på sensommeren en førstebestigning av en ny storveggsrute i Karakoram i Pakistan.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar