torsdag 31. desember 2015

Dagens skrekkfilm: 60 år gamle Jan Pålsgård førstebestiger svært dårlig sikret 7-rute i BohuslänJan Pålsgård har fylt 60 år og gikk i sommer en ny rute på Häller. Byeline er grad 7, og gradert som dårlig sikret. Kona Ulrika Tiegs filmet bestigningen av den over 50 meter høye ruta, som går til venstre for Stena Line og som krysser Tre tau, for dem som er kjent. Ruta gir utsatt klatring på omlag grad 7, både på sva og gjennom overheng og i toppveggen. Mye fin klatring, men langt færre gode sikringer i deler av ruta. Som filmer Ulrika forklarer i filmen, så er det blant annet et sted en skyhooks som bare er festet som en krok på en list.

Musikksporet er neppe helt tilfeldig, med "riders in the storm" og "could someone please call 911" som et par av sanglinjene.

Som filmen viser, så er det en spennende reise. Som venn er jeg selvsagt overrasket over at han selv eller andre ikke sørget for en hjelm på en slik bestigning. Så akkurat her er det et forbedringspotensiale.

Jappe har gått mange andre førstebestigninger, og dette er ikke den eneste som er litt tynt sikret. Den etterhvert kjente ruta Aretmetikk på Lille Galgberget har bare skyhooks som sikringer forbi 7+ cruxet et godt stykke over bakken. Her er en video hvor Magnus Midtbø går den ruta.

Det er også interessant at det er plass til slike eventyrbestigninger på den mest besøkte klippen i et av de mest besøkte klatreområdene i Norden. Men det krever en egen vilje til å se mulighetene. Slik Jappe så fint og støtende, viser her.


2 kommentarer:

  1. Bestigning i beste stil. Pålsgård viser vei i feltutvikling og klatresport.

    SvarSlett