lørdag 5. desember 2015

Hannah Midtbø vant Buldre-NM klart. Superjevnt blant herrene.

Hannah Midtbø gikk tre av de fire bulderne som ble gått i kvinnefinalen, og hadde to hender på topptaket på det fjerde bulderet før hun falt. Hun tok både NM-tittelen og det jeg tror er den første kongepokalen i buldring for kvinner.

Maria Davies Sandbu gikk to buldre. Hun flashet like godt et bulder som ingen av juniorgutta eller jentene klarte å gå i sine finaler. Martine Limstrand flashet ett bulder, og tok dermed tredjeplassen. Gjennom å være best plassert i kvalikken fikk hun også virkelig vist at hun nå holder nasjonalt toppnivå også når alle de beste seniorene deltar. At hun gikk ett mer bulder enn Hannah i kvalikken skapte også litt spenning i finalen. Den forsvant raskt da Hannah markerte styrke i den bratte og tunge første bulderen og fjernet all tvil.

Jevneste herrefinale
Herrefinalen hadde tre buldre som ingen gikk, men ett bulder hvor Magnus var svært nær og et eller to hvor Joakim Lois Sæther var nære ved å gå. Men når man teller buldrebestigninger, forsøk og sonetak i tråd med reglene, så vant Thilo med en sone mer enn de tre andre som flashet første bulder. Bursdagsbarnet Kenneth Elvegård tok sølv og Magnus Midtbø 3. plass.

De neste plassene gikk til Stian Christophersen og Joakim Lois Sæther, som var den eneste som klarte sonetaket på alle finalebulderne og som bare var litt stang ut unna en NM-tittel. Tarjei Hamre tok sjetteplassen Fem av de seks trener på Verket, så det er ikke noe tvil om hvor tyngden i norsk buldring er for herrene. Joakim fra Fredrikstad bor nå i Stavanger.

Dermed gikk Magnus på sitt første tap i en nasjonal konkurranse på noe sånt som 11 år, men så har heller ikke buldrekonkurranser virket spesielt engasjerende for Magnus de siste årene og i år ser det også ut til at det tradisjonelle konkurranseformatet har måtte vike litt for tøffe solobestigninger over vann og andre formater. For Magnus må det også være litt inspirerende at han i konkurranser nå møter tøffere motstand, ihvertfall på buldringen.

Her er resultatene fra de flinke arrangørene i Trondheim klatreklubb, som får det ut på nett samme kveld.

Her er bloggpost juniorvinnerne fra tidligere i kveld. 

Bra streaming og to gode kommentatorer i Andreas Klarström som bevarte roen og presisjonen nesten hele tiden. Og kreativ og tildels ganske hard ruteskruing av Adam Pustelnik og Martin Mobråten. Og det største NM i historien ble imponerende arrangert av Trondheim klatreklubb. 

7 kommentarer:

 1. Louis så ut, iallefall fra der vi satt, til å være relativt nær på de to buldra du sier ingen var i nærheten av å gå. Hadde det vært rute konk poenggivning (om å komme lengst, ikke topp/sone) hadde han vært en klar vinner.
  Som speaker Tomas så fint sa var Louis på tross av dårlig uttelling i forhold til konk formatet kveldens moralske vinner.
  Thilo var overlegen i kvalikken og Louis klatra best i finalen. Synnes fortjener en god del mer cred for den innsatsen en du gav ham i dette innlegget Bore

  SvarSlett
 2. Tror kommentstoren sa at ruteskruerne utnevnte Loui som den moralske vinneren.. For meg var det soleklart hvem som var sterkest, noen hadde bare valgt noen elendige målekriterier.

  SvarSlett
 3. Gode poenger som er løftet inn i saken og understreket når det gjelder Lois. Men jeg er usikker på hva Yatzy egentlig ser for seg som alternativ de gangene at de regulerte målekriteriene ikke helt speiler innsatsen i enkelte buldre.

  SvarSlett
 4. Jeg vil tro han refererer til konk formatet i buldring slik det er nå.
  Resultater basert på antall forsøk til topp og sone i forhold til f.eks å telle antall flytt eller gi ranking på hver bulder utifra hvem som kom lengst gir ofte ikke uttelling til den som tilsynelatende er sterkest og klatrer best.
  Det gjør det og vanskelig for ruteskruerne å skru hardt da risikoen for at ingen topper og alt blir avgjort på antall forsøk på en bulder (da ofte en dyno) er stor. Alternativt må de skru lett og da blir det en flashekonk noe som heller ikke er populært.

  Det nåværende konk formatet har mang en gang vært kritisert i worldcupen nettopp fordi resultatene ofte er helt ulogisk for publikum som ser på når en som flasha 1 bulder og ikke kom av bakken på de 3 neste vinner foran en som gikk 1 bulder i andre og falt på topptaket på de 3 neste..

  Jeg for en stemmer for å gå vekk fra det internasjonale formatet i finalen og heller bruke et mer tau lignende rangerings format hvor den som kommer lengst får mer uttelling for innsatsen

  SvarSlett
 5. Forslag til målekriterier: Plasering etter hvert bulder der hvert flytt teller sånn som på tau. Så plusser man sammen plasseringene på stutten. Og den med lavest plaserengspoeng vinner. Problemet er at det blir umulig for publikum å regne seg fram til et uoffisielt resultat underveis. Og en som ikke er i en posisjon til å vinne kan i stor grad påvirke hvem som vinner..

  SvarSlett
 6. Finnes det en replay?

  SvarSlett
 7. En regel jeg synes lager helt feil utslag er når antall forsøk/flash på en bulder "alle gikk" skiller mere enn sonene nådd på andre bulder ingen klarte. Å flashe gir så masse fordeler fysisk uansett at man ikke trenger mere i form av poeng. Støtter Wang i ruteregler + bonus for topp fordelt på antall bestigere av bulderen.

  SvarSlett