tirsdag 15. desember 2015

Den sportslige hanen: Erik Grandelius onsighter grad 9 på Hvarnes

Erik Grandelius har gjort en av de beste onsightene i Norge med sin bestigning av Le coq sportif på Hvarnes i Vestfold. Ruta går i sidekanten på den høye og bratte hovedveggen på Hvarnes.

Den 25 år gamle svensken har opp gjennom årene gjort mange imponerende bestigninger i Norge og Sverige på alt fra buldring til klipper, storvegg og is. Nå har han gjort enda en. 8b-onsighter er sjelden kost i Norge, uten at jeg helt tar sjansen på å omtale tidligere prestasjoner på området. Han gikk i sommer 9a i Sveits, har flashet opp til 8b+, og har gått grad 9 på kiler, og 9-/9 på egne sikringer på Blåmannens nordvegg.

Hvarnes har flere harde ruter opp til grad 8c, og er fremdeles en av klippene med størst potensiale for nye harde og lange og bratte ruter, særlig fordi den ligger en drøy time unna det tettest befolkede området i Norge med flest sterke klatrere. På samme vegg går blant annet Shantaram (8c) og Ouish forlengelse (8b+), Jamaica Line (9-/9). Her ligger også prosjekter det jobbes på som ser ut til å bli 8c+ og kanskje litt til. Og rett bortenfor ligger JH1925, som har samme grad og samme førstebestiger som Le coq sportif - Leif Henning Broch Johnsen.


4 kommentarer:

  1. Rå bestigning. Tror du blander Revolting med Vilanden

    SvarSlett
  2. Sorry, blandet Jamaica Line og nabolinja revolting. Vildanden har jeg boltet i sin tid, så den har jeg en slags kontroll på selv om jeg aldri fikk somlet meg til å gå den.

    SvarSlett
  3. Ondra har ikke overraskende mange onsighter på det nivået og hardere i Norge; både på Ekne, på Hell og selvfølgelig i Flatanger.

    SvarSlett