tirsdag 31. januar 2012

Årtun tok imot Lama på toppen av Cerro Torre

Bjørn-Eivind Årtun klatret nok en gang til topps på Cerro Torre under sitt opphold i Patagonia, i tillegg til han og Ole Lieds førstebestigning på Torre Egger som imponerte en hel alpinverden.

Årtun gikk Ragni-ruta, som også kalles Ferrariruta på vestsiden av fjellet, og som er en isrute som han også før har gått med en amerikansk klatrer. Årtun kom på toppen i noen av de mest spennende og kontroversielle dagene i fjellets historie siden italieneren Maestri brukte bensinkompressor for å boreboltet seg opp den glatte veggen i en av klatrehistoriens mest omdiskuterte bestigninger.

Årtun forteller at han var på toppen da den unge østerrikske superklatreren toppet ut toppveggen av Cerro Torre etter den første fribestigningen av Compressor ruta, mens hele showet ble filmet av helikopter fra Red Bull. Lama, som også har vært en av de beste konkurranseklatrerne, anslår ruta til å ha frigraden 8a. Fribestigningen skjedde rett etter at to amerikanske klatrere hadde gått ruten uten boreboltstigen til topps, som det første teamet. Og de skapte enda større debatt med å fjerne flesteparten av boreboltene på vei ned.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar