fredag 3. februar 2012

Slik blir du god til å klatre kort og hardt (på svenskemåten?)

Lurer du på hva som hjelper deg opp de korte og harde rutene, eller de harde sekvensene på lengre ruter. Svaret finner du kanskje i denne artikkelen om å trene kort styrkeutholdenhet, som det heter i en form for treningssjargon. Denne artikkelen er også fra den svenske klatreren Jonas Wiklund, som skriver på bloggen borrbult.nu.
Tidligere i uken blogget jeg litt om hans artikkeloversikt over utholdenhetstrening for klatring, og han har også bidratt litt selv i kommentarfeltet.
Det er vel ikke laget noe eget norsk oversikt over treningsterminologi, men tradisjonelt sett har vel dette blitt karakterisert som makspump, altså den vanskelige blandingen av pump/utholdenhet og maksstyrke.

Det virker på bloggstatistikken som det er en viss interesse for artikler om klatretrening, så jeg tenker at jeg lemper ut noen av dem gjennom den kalde og mørke februarvinteren. Det er dessverre ikke alle som har muligheten til å støte alpint eller med økser hele tiden, eller som vil buldre i vinterkulda. Så for de fleste blir det noen inneøkter, og da kan det være like greit å gjøre det beste ut av dem.

2 kommentarer:

  1. Takk. Rettet. Disse "dot nu"-greiene på svenske saiter var visst lett å blingse på.

    SvarSlett