Du er ikke subgruppe før det har kommet en antropolog for å studere deg. I Sverige er det nå en sosiolog som har studert en gruppe buldrere. Her er rapporten hans på den svenske nettsiden Idrettsforum.org.
Han beskriver det helt som utenforstående, og prøver å gjøre noen observasjoner ut over de rent faktiske beskrivelsene. Blant annet ser han på hvordan klatrerne samarbeider for å finne løsninger på problemer, hvilke hierarkier som finnes mellom klatrerne basert på hvor vanskelig de klatrer og hvordan samspillet er mellom klatrerne, og forholdet mellom å lykkes og å utfordre seg på grensen av det man får til.
Artikkelen har ingen problemstilling eller noen teoretisk forankring, men er primært en enkeltstående beskrivelse. Jeg kjenner ikke til noen lignende studie blant klatrere andre steder, men det betyr ikke at jeg har lett veldig mye. Men det er gjort flere norske studier på andre grupper, blant annet ble den sosialantropologisk doktorgraden til Arne Christensen på snowboardkulturen i Norge omsatt i en bok for endel år tilbake. Absolut Snowboard.
Og takk til 8a.nu, som gjorde meg oppmerksom på denne artikkelen.
Jeg har jobbet en stund med en studie om klatretopografier og deres bruk i klatremiljøene. Det går trått om dagen, men satser å skrevet masteroppgaven min rundt den problemstillingen.
SvarSlettSkriver bachelor i sosant on sosiale konstruksjoner i klatring for tiden, kjekt å se at jeg ikke er helt alene :)
SvarSlettMirthe van Liere er en atropolog som har skrevet en Master oppgave på buldring i font. http://www.mirthe.me/2012/01/bouldering-playing-game-competition-and.html
SvarSlettTakk alle tre for gode innspill. Ser med spenning på de to oppgavene, og skal lese fontbeskrivelsen fra den nederlandske antropologen. Ser ut som et interessant perspektiv å se på konflikten mellom lek og konkurranseregulering, og hvordan det moralsk reguleres av et kollektiv i fravær av organiserte strukturer.
SvarSlettDette er forskerens feltnotater. Feltnotater pleier normakt ikke inneholde hverken problemstilling, analyse eller teoretiske perspektiver, men er forskerens forsøk på å beskrive så flatt som mulig hva han er med på og har opplevd i den aktuelle situasjonen. Analyse og drøfting kommer i en senere fase. Det skal bli interessant å følge dette.
SvarSlett