søndag 26. februar 2012

Verdens beste kvinnelige isklatrer går nye toppruter i Romsdal og Sunndalen

Ines Papert har sammen med Thomas Senf klatret en rekke nye og svært vanskelige islinjer i Sunndalsøra og i Romsdal i februar, i forbindelse med et besøk fra en større gjeng gode klatrere som repeterte og satte opp mange nye ruter i Sunndalen og Romsdal.

I Eikesdalen går de to og Scott Milton Fifty Dollars King Crab, som får den imponerende graden M10, og lengden er 300 meter. Jeg vet ikke om andre ruter gradert M10 i Norge, men her har jeg ikke spesielt god oversikt.
I Eikesdal går de to sammen med Emanuele Ciullo og Lukas Seiwald den imponerende høye og vanskelige Quattro nazioni, gradert WI 6/M9/A1 og 500 meter lang. De oppgir at de satte en bolt. Navnet regner jeg med spiller på at de var fire nasjoner på turen.

Ved Sunndalsøra gikk Papert og Senf Nice Surprise, gradert til WI6+/M8, 350 meters høyde.

Gjengen gjorde også en rekke andre førstebestigninger, korte og vanskelige eller lange og ganske vanskelige.
Her er en oversikt over rutene de har gjort.

Den fine nettsiden til klatreveteran Bjørn Magne Øverås har fine bilder av gjengen og mange av rutene de gikk.
Der er det også et bilde av veggen der Sindre Sæther gikk en ny monsterlinje tidligere i år, og som ble forsøkt repetert av et par stykker i den besøkende gjengen. Men de måtte snu.

Midt-Norges nye og svært aktive isklatrenettsted Alpinist.no har omtale av besøket.

Ines Papert har tidligere gått veldig harde mixruter i Hemsedal, på en liten sidevegg som går ut av den store Totten-veggen. sørøst for skianlegget.

---
Et lite tillegg: Her er en lenke til Planet Mountains omtale av turene, med mange fine bilder. Lenken ble funnet Norsk klatring, som nå også har omtalt bestigningene.

2 kommentarer:

 1. Takk for interessant informasjon.-)
  Fantastisk kjekke folk, dei fann området så interessant at dei kjem att:-)
  Enkelte av dei var er ifjor og:-)
  Ei sann glede å tilrettelegge for dei:-)

  SvarSlett
 2. Kan grunnen til at de ikke repeterte linja til Sindre og Henki på Flatmark være fordi de ikke hadde med seg bolter, og ballene var lagt igjen i Alpene?

  OTS

  SvarSlett