onsdag 22. februar 2012

Norske toppalpinister støtter boltefjerning på Cerro Torre

De norske alpinistene støtter fjerningen av boltene fra de to amerikanske klatrerne Hayden Kennedy og Jason Kruk, som var de første som gikk den kjente ruta sørøsteggen på Cerro Torre uten å bruke den beryktede boreboltstigen med 300 bolter satt opp med bensinaggregat av frøstebestiger Cesas Maestri for 40 år siden. Dette er en av de mest omstridte handlingene gjort av noen alpinist, og regnes som et skammelig monument over uetisk klatring. På returen fjernet de to 120 borebolter fra fjellet.
På listen over de mange underskriverne av de mest kjente alpinistene i dag står blant annet Bjørn-Eivind Årtun, som ble begravd onsdag 22. februar samme dag som listen ble kjent. Trym Sæland, Robert Caspersen, Marius Olsen, Ole Lied og Bjarte Bø er andre norske navn på listen. Flere av disse klatrere har gjort førstebestigninger i på fjellet eller nabofjellene, og sørget for at norske alpinister har preget området de siste årene.  
Marius Morstad står også på listen, og han gjorde en svært tidlig bestigning av Supercouloiret på Fitzroy før han ble sportsklatreren som hevet nivået på nordisk sportsklatring flere hakk på 80-tallet med blant annet den første bestigningen av en 8+ rute i Norge,
Ben Campell Kelly står på listen, den engelske klatreren har bodd flere tiår i Norge og organiserer barneklatrekonkurranser på verket. Men han gjorde også et av de tøffeste tidlige forsøkene på å gå en av de vanskeligste veggene på Cerro Torre og senere gjorde han en tidlig repetisjon av Franskeruta i Trollveggen. Svensken Magnus Eriksson i Tromsø er også en av underskriverne.

Den samme kjente sørøstryggen ble friklatret noen dager etter boltefjerningen av den verdenskjente østerrikske klatreren David Lama, som satte den i grad 9-. Han brukte bare de boltene som stod igjen etter fjerningen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar