torsdag 8. mars 2012

Stor rute på Veslehornet i Hemsedal

Sons Of Anarchy heter den nye og vanskelige miksruten i i østveggen på Veslehorn i Hemsedal. Den 500 meter lange ruta opp en av de mest markante toppene i Hemsedal er gradert M7, og det gjør den til en krevende lang rute i norsk sammenheng. Ruta er gått av Aaron Mulkey, Stephen Berwager og Kevin Craig, som jeg tror er amerikanske. De gikk den lørdag eller søndag, da det varme været hadde frosset til i Hemsedal.


Her er en beskrivelse jeg har fått takket være ski- og klatreguiden Jørgen Aamot i Hemsedal:
" The warm weather that had taken over Norway had just created an opportunity for us to possibly find ideal conditions for the route. On March 3rd we woke up to sunny skies and headed to the base of the route to find a thin vein of ice dropping off the first cliff band which became the common theme for the entire route. Every pitch had high quality true mixed climbing evolving thin ice, chockstones and quality rock as well as classic scottish frozen moss and turf climbing. All of the pitches were very enjoyable and runout providing very engaging climbing. We toped out the final pitch right at dark knowing we had just completed one of the best routes in our life.
Her er graderingene for hver taulengde:
P1- M4 40M
P2- STEEP SNOW 120M TO CHIMNEY
P3-25M M7
P4-M5 60M
P5- STEEP SNOW 120M
P6- M6 60MP7- M6 70M
P8- STEEP SNOW CORNICE EXIT 30M
----
Oppdatert 11. mars: Her er en lenke til en omtale av ruta på Rock&Ice som kom i dag
-----


Veslehorn regnes ofte for å være litt løst og vegetert, men jeg har ikke oversikt over hva som er klatret der og hva som er gjort vintertid. Det er morsomt at det gås så store linjer i vegger som har ligget midt i glaningen på klatrere i over en generasjon nå. Men det er kanskje slik at Hemsedal har vært så etablert med isrutene at det ikke er blitt tenkt så mye på alpinmulighetene som ligger med den moderne miksklatringen vi har hatt det siste tiåret, selv om det selvsagt er blitt klatret på både Skogshorn og noe på Tottenveggen vinterstid og sikkert andre steder. Eller så har det også skjedd mye som jeg ikke har fått med meg,


Her er et bilde av veggen og ruta tegnet inn av Jørgen Aamot, takk for det.

Her er nettsiden til Jørgen forresten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar