mandag 12. mars 2012

Maria Davies Sandbu går 8c i Spania

Maria Davies Sandbu gikk ruten Fish eye i Oliana på lørdag, og blir dermed den andre nordiske kvinnen som går denne graden. 20-åringen fra Trondheim prioriterte hard klatring i Spania framfor nordisk mesterskap i buldring.
Som hun skrev på bloggen sin tidligere i år så fant hun denne linjen på en klatretur i jula, og ønsket seg tilbake for å prøve på den. Det har hun nå gjort.

Dermed har norsk klatring fått enda en prestasjon i verdensklasse. 8c er fremdeles nær toppen blant kvinnene. Sent i høst gikk Hannah Midtbø den første ruten av denne graden, og hun gjentok prestasjonen for et par uker siden.

Her er en video fra ruta når den blir gått av Nina Caprez ifjor.

Maria Davies Sandbu har bare det siste året gått fem niere og gått 9- i første forsøk, buldret opp til grad 8A, samt gjort det svært bra i flere konkurranser.

Oppdatert senere i kveld: Maria har nå lagt ut bestigningen på sitt scorecard på 8a.nu, hvor hun også skriver at hun har gått enda en 8b - i andre forsøk - som hun riktignok betegner som soft.
På 8a.nu sin globale liste over alle som er i databasen, så er hun på topp ti det siste året i både sportsklatring og buldring, og 8a.nu skriver selv at hun er nummer to på den kombinerte listen etter den amerikanske superklatreren Sasha DiGulian.


3 kommentarer:

  1. 3 menn og 2 jenter som har gått bekreftede 8c ruter. Nærmer seg endelig likestilling i klatrenorge.

    SvarSlett
  2. Midtbø, Sæther og ?

    SvarSlett
  3. Jeg har omtalt dette i neste innlegg om Marias bestigning. Stein Gunnar Grastveit, og du leste det selvsagt først på denne bloggen: http://borebloggen.blogspot.com/2011/06/stein-gunnar-grastveit-norges-ukjente.html

    SvarSlett