tirsdag 30. september 2014

Bror Morten Ranum og Einar Sulheim (video) klatrer Tro på mirakler (8b+)

Tro på mirakler from Ida Marie Høiaas on Vimeo.

(Takk for videoklippet)


Einar Sulheim fra Lillehammer og Bror Morten Ranum har de siste dagene besteget Tro på Mirakler på Hell. Nå er den gått tidligere i år , men ellers er det ikke hverdagskost at denne ruta får en repetisjon.
Begge har også tidligere i går også gått den svært sjeldne bestegne Kraftwerk-ruta, som også er 8b+, på den langt mindre besøkte naboklippen med samme navn som ruta.

Ellers viser bestigningslista til Sulheim på 8a.nu at det har vært et av de mer imponerende klippestøtesesongene fra ham, med i tillegg en nier, en håndfull 8a+, litt flere 9- og fire onsighter av 8+ i Ceuse og Tyrkia i sommer. Ikke mange kan måle seg med en slik aktivitet.

Ranum har også en solid sesong bak seg, som blant annet inkluderer repetisjon av den naturlige sikrede ruta Loverboy i Snillfjord og mange 8+ onsighter. For et år siden gikk han også første del av Nordic Flower (grad 8b+) i Flatangerhula.

Tro på mirakler var Norges første offisielle 8b+ da den ble gått i 1995 av Pål Benum Reiten, samme år som Martin Reimers også åpnet denne graden med Pump Fiction på Fetsund. De to rutene ble gjort omtrent samtidig på de to nye bratte feltene som varslet en periode med utvikling av brattere klatrefelt i Norge. Mens Tro på mirakler har holdt graden klart, så er det vel blitt mer konsensus hos mange av oss som har repetert Pump at den nok heller er en 8b-gradering verdig.

(Når det gjelder 8b+ graden i Norge, så kan det hende at Morrison på Megaløkenhavna, gått av Håkon Hansen (RIP) noen år tidligere, i praksis var landets første 8b+. Men siden et hold har ramlet av og etterlatt seg et litt annerledes nytt hold, så er det ikke helt lett å være presis på dette området.)2 kommentarer:

  1. Det danske Hold? Eller får man hold av å gå ruta?

    SvarSlett
  2. Holdt nok helt og holdent graden om holdene holdt mål nok til ikke å falle av, tipper selv en avholds holdklyper tom. tok godt hold på forholdsvis holdbarhetsfortrengt pærsepøls i vaffel.
    Snakk holdninger, her holder persepils fåsds

    SvarSlett