søndag 28. september 2014

Sindre Sæther går to 8c+ ruter i Flatangerhula i helga

Sindre Sæther gikk ruta Odins Øye, gradert 8c+, i går og Nordic Flower i dag, ifølge Facebook-oppdateringer fra klatrekolleger. Dette tror jeg er Sindres to første 8c+ i Norge, Tidligere i sommer gikk han også Muy Verdes, får jeg opplyst etter at jeg publiserte dette blogginnlegget, og han har gått gått ruter på graden i Spania.To ruter på en helg er uansett en enestående prestasjon i Klatre-Norge.

Odins øye ble boltet til klatrefestivalen for to somre siden, og gått av Ethan Pringle under festivalen. Den er senere onsightet av Adam Ondra, og gått av Magnus Midtbø og Daniel Andrada og vel også Erik Grandelius.
Nordic Flower ble gått av Jorg Verhoeven i 2011, og var den første skikkelig harde ruta i hula etter at den ble reoppdaget av verdens beste klatrere et tiår etter at trønderbanden hadde gjort sitt nybrottsarbeid. Magnus og Adam er to klatrere som har repetert den, kanskje også flere.

Ved siden av Magnus sine tre harde bestigninger i hula, og nå også Sindres, så har også John Henry Nilssen gått 8c+ i Flatanger, med Muy Verdes tidligere i sommer/høst.

Nå må det sies at det ligger en graderingsdebatt i luften etter flere av bestigningene, slik kommentaren til Henning Wang nedenfor også viser til. Flere av bestigerne setter Muy Verdes i grad 8c.

Lista over 8c+ bestigninger i Norge er ellers to norske bestigninger av Adam Ondras Leoline extension på Kvam fra Jarle Kalland og Lars Ole Gudevang.
Glemt noen da? Gi et vink.


5 kommentarer:

 1. Sindre gikk Muy Verdes tidligere i sommer, men stemmer sikkert bra at Odins Øye er hans første 8c+ i Norge.
  Nordic Flower har godt over 10 bestigninger og er vel regnet som hard 8c eller 8c/+ nå (fra 9a orginalt) etter nedgraderingen til Ondra.
  Odins Øye har litt færre bestigninger, men fortsatt betydelig flere en de nevnte, den er og den eneste av de tre som ikke har blitt foreslått nedgradert til 8c.

  SvarSlett
 2. Takk Henning, fint at du føyer til, og utdyper. Jeg har sett litt motstridende vurderinger på grad, så jeg er litt forsiktig med å gradere for mye i den ene eller andre retning. Men det er jo vanlig at ruter på "ferske" klipper blir justert.

  SvarSlett
 3. Sant det. Verdt å sjekke ut artikkelen om han som falt ned i sommer: http://www.ukclimbing.com/articles/page.php?id=6686
  blandt annet med video fra Odins Øye

  SvarSlett
 4. Angående Ben Davison er det snakk om en betydelig større ulykke en et brukket ben og litt mye slakk i tauet.
  Det som skjedde var at han jumarerte opp et tau for å jobbe på en seksjon av en rute, tok seg ut av jumar tauet og begynte og klatre uten å klippe inn klatretauet. Han falt så før han klarte klippe seg inn og falt helt usikra rett ned i svaet fra ca. 12 meter.
  Han knuste foten, brakk arma og hofta på flere steder og måtte ligge på sykehus i Trondheim i flere uker før han kunne flyttes hjem.. Må da være en av de mest seriøse sportsklatreulykken vi har hatt i Norge?

  SvarSlett
 5. Takk igjen Henning. Jeg forstod ikke alvoret ved første gjennomlesning, og har tatt bort den første beskrivelsen og laget en egen blogg om det siden jeg prøver å følge alvorlige ulykker slik at alle eventuelt kan bli minnet om alvoret og kanskje kan bli minnet om noen av farene ved klatring - også den tilsynelatende sikre sportsklatringen.

  SvarSlett