torsdag 9. oktober 2008

De unge slaktet lokalavisens nettside minst

To elever fra Sørumsand videregående skole, Kim Norderud Olsen og Fredrik Hiaasen, ga på vegne av klassen sin en god analyse av tre nettsteder på redaktørforeningens høstmøte.
De slaktet både NRK og Aftenpostens nettsider.
NRK fikk kjeft for både rot, vanskelig navigering osv. Og ikke minst den store hodepinen: Total mangel på samkjøring mellom nettsider og tv-programinnhold. Blant annet. Langt på vei måtte utviklingssjef Bjarne Andre Myklebust si seg enig, og lovte kraftige forbedringer på disse områdene.
Aftenposten fikk kritikk for manglende prioritering, vanskelig å finne stoff osv.

Edda-avisen Østlandets blad slapp vel billigst unna med et rimelig ryddig design, gode søkemuligheter og prioritering. Så er det svakheter også ved det designet. Dessuten fikk lesernes avis Mitt ØB ros for å være fine sider og god funksjonalitet. Det er spennende fordi Drammens Tidende, der jeg jobber, har en tilsvarende versjon av lesernes avis.

Denne gjennomgangen er litt tilfeldig siden den er utført av to personer, men samtidig ikke helt. For det understreker behovet for ryddige og gode rammeverk med god funksjonalitet. Der syns jeg Edda har gjort en god jobb, og ikke minst så har Østlandets blad fordelen av å ha det sist utviklede rammeverket. Der ser det ut til at både Edda og A-pressen har lagt mer krefter i å utvikle et godt rammeverk for lokalavisene enn for eksempel regionsavisene og mange riksaviser - unntatt de to store.
Dette gir også lokalavisene et fortrinn i forhold til å gjøre hovedjobben - å fylle disse sidene med et godt, relevant og viktig innhold. Det er sagt mye om lokalavisenes utfordringer i møtet med den digitale hverdagen. Men lokalavisene har også mange styrker på dette området - noe blant annet gjennomgangen fra de to elevene viste.

6 kommentarer:

  1. Hei Geir Arne. Kom til å tenke på noe jeg leste i Dagens Medier for noen år tilbake. Må ha vært rundt årsskiftet 2006-2007 tror jeg. Rogalands Avis hadde hatt et prosjekt der en gruppe ungdommer var trukket inn i avisa. Meningen var mer eller mindre uttrykt at de skulle lære å like papiravis og redaksjonen skulle lære å lage avis for kidsa. En av ungdommene, en gutt tror jeg det var, sa at han foretrakk nettutgaven fordi den var så mye enklere å finne fram i, noe som alle voksne jeg snakket med synes var både tullete og latterlig å si.

    SvarSlett
  2. Samtidig har vi en morsom erfaring på et av våre ungdomsprosjekter. Vi har et nett- og avisinnhold med "unge meninger", og holder holder kurs i for skoleelever. Der sier elevene at det ikke er så spennende å skrive dette for nett, for der er de hele tiden. Men å komme i papiravisa derimot er stas, den har fremdeles en annen status. Så det går ikke bare i en retning.

    SvarSlett
  3. Hallo, Fredrik Hiaasen her.

    Må bare rette på en liten ting. Det er ikke bare Kim og jeg som har gjort analysen. Dette var et fellesprosjekt for hele klassen vår, mens Kim og jeg ble valgt til å legge frem funnene våre.

    SvarSlett
  4. Takk for rettelsen, jeg har rettet det til at dere presenterte på vegne av klassen.
    mvh

    SvarSlett
  5. Artig at Edda-avisen ØB kom så pent ut av det, selv om man ikke skulle tro det når man ser den autogenererte URL'en. Er dette den mørke siden av søkemotoroptimalisering?

    mvh.
    Jo Giske

    SvarSlett
  6. Hei Jo.
    Jeg tror nok googles crawler er mer negativ til de autogenererte url-ene enn snittbrukeren - unntatt når man ikke finner en sak i en link fordi url-en er endret pga en oppdatering. Men lykke til med å utrydde det uvesenet. Hvis det er mulig i disse programmene.
    mvh

    SvarSlett