søndag 7. august 2011

Tingeling klatret til topps på Blåmannen

Den litt kontroversielle ruten Tingeling på Blåmannen ble for første gang besteget fra veggens start til slutt. Andreas Klarström og Thomas Meling gikk ruten forrige uke.

Tingeling ble gått ifjor av de to østerrikske klatrere Hansjörg Auer og Mye Mayr, og de to graderte klatringen til 8+. Den starter i den tekniske ruten Bongo Bar, har to selvstendige taulengder i fri før den møter friruten Atlantis. Der snudde de to på grunn av mye dårlig vær hele perioden. Det ble litt kontrovers da den ble gitt tredjeplass i Norsk Tindeklubs alpinpris (til orientering, jeg satt i juryen), både fordi den avsluttet før toppen og fordi det ble klart at førstebestigerne satte en borebolt. Andreas Klarström reagerte på dette, og utfordret juryen på prisgivingen. Nå har han selv tatt ansvar for å føre ruten i fri til toppen av veggen.

Foreløpig er bestigningen  bare publisert på Tromsø Klatreklubbs hjemmeside sin meldingsside, og det er ikke noen bekreftelse på gradering. Det er også et spørsmål om dette er den reelle førstebestigningen siden den går helt til topps. . Det får de to Tromsø-bosatte klatrerne sikkert gitt sine syn på etterhvert.

Klarström var tidligere i sommer med på å gå den svært vanskelige Arctandria i fri som tredjebestigning, mens Auer og Mayr har andrebestigningen av den samme vanskelige ruta på Blamannen (grad 9-/9). Meling og Klarström repeterte også Ultima Thule i fri tidligere i sommer, og Thomas gikk også Atlantis i fri.
Dette er bare enda en bekreftelse på at i sommer er dette denne veggen og de mer eller mindre lokale klatrerne som har gått diverse ruter i fri som har utviklet klatringen mest i Norge så langt.

1 kommentar:

  1. Andreas Klarström8. august 2011 kl. 00:56

    Det ska sies at Thomas ledet alt det vanskelige, jeg hadde vondt i en skulder og fulgte.

    SvarSlett