søndag 7. august 2011

"Tingeling" ble til "Peter Pan" da friruten toppet Blåmannen

Her er mer oppdatert info fra Andreas Klarström på fribestigningen av Tingeling videreført til topps på Blåmann fra han og Thomas Meling, som jeg skrev om tidligere i kveld.  De to har blitt enige om å kalle den komplette ruten for Peter Pan, siden dette er den første bestigningen av ruten sammenhengende og til topps via flere vanskelige taulengder opp Atlantis. Tingeling-bestigningen går omtrent halveis opp veggen til det ser ut som den stopper omtrent der den møter den etablerte ruten fri Atlantis. På grunn av mye dårlig vær ble videre klatring avbrutt ifjor av de to østerrikske klatrerne som ellers ofte opererer i øvre deler av graderingsskalaen.

Meling og Klarström klatret et par-tre taulengder opp først, så ble det clogget litt av Meling, før alt ble ledet noen dager senere fra bakken uten fall av Meling mens Klarström fulgte uten fall.
De reduserte også graden på den vanskeligste taulengden fra 8+ til 8.
Klatröm skriver om ruta:
"Vi hadde selvfölgelig ikke kommet på tanken å klatre Peter pan uten österrikernes visjon. Rutevalget var overaskende logisk. Traversen var kun 15m til venster og opp i et diedersystem. Borrebolten var også logisk men det er bare grad 7-7+ der den sitter og det hadde gått bra uten den også. Tre meter til venster av bolten er det en bomberplassering."

"Klatringen er veldig fin og eksponert, nesten like fin som Ultima thule i den samme veggen."

Her er oversikt over taulengdene:
Ny variant på blåmann:
Peter Pan, 7b+, 350m, 10 taulengder:
1. 8- 50m
2. 8 40m
3. 8- 30m
4. 6+ 30m Her fant vi det siste snufestet fra forrige år.
5. 6+ 40m Går sammen med Atlantis.
6. 6 20m
7. 8- 30m
8. 6+ 30m
9. 7- 50m
10.6+ 30m

Ekstra info:
"De förste to taulengdene er psykende med mange dårlige faste sikringer (copperheads og bankebolter). Det er sportsklatring på tvilsomme sikringer! Det mest skumle partiet er starten på cruxtaulengden. Standplassen er tre bankebolter og cruxet kommer 4 meter over stand.

Bildet er fra cruxtaulengden, hvor Thomas Meling leder og Andreas sikrer/fotograferer.

1 kommentar:

  1. Johan Herman Storm8. august 2011 kl. 13:25

    Finnes det bilder fra bestigningene?

    SvarSlett