mandag 29. august 2011

Dave MacLeod fribestiger Bongo Bar på Blåmannen


Den kjente skotske klatreren har fribesteget en av de tekniske rutene på Blåmannen, og gitt den friklatringsgraden 9- (8a). På bloggen sin omtaler han ruta og vanskelighetene han møtte på de 400 metrene med klatring. Graden for taulengdene oppgitt av MacLeod: 7b+, 7b+, 8a, 7c, 7b, 6c, 7a, 6b

Bongo Bar ble forsøkt fribesteget ifjor, men etter to taulengder ble forsøket oppgitt, og istedet ble frivarianten Tingeling etablert som gikk et par nye taulengder oppover til den møtte Atlantis. Denne varianten ble dratt til topps av Thomas Meling og Andreas Klarström i sommer med et nytt navn og noe nedjustert grad på det som nå er en fullverdig rute. Men MacLeod, som har gått et par av klodens vanskeligste naturlig sikrede ruter, kom seg opp den neste taulengden på Bongo Bar i fri, gradert 9- og fikk ført ruta til topps.

Dermed har Blåmannen fått enda en krevende rute i et fantastisk år for klatring på denne veggen og for vanskelig norsk storveggsklatring generelt. Dette er den nest vanskeligste ruta på veggen, etter Arctandria.

Han har besøkt Kvaløya sammen med endel britiske klatrere de siste par ukene som et markedsføringsstunt fra Gore-Tex. I tillegg til fribestigningen fikk han gått en ny rute i Ersfjorden, som tangerer graden til den vanskeligeste i Nord-Norge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar