fredag 6. mai 2011

BRV utlover dusør for repetisjon av Fryktelig i tvil

Bratte Rogalands venner utlover fredag dusør på 5000 kroner til den som repeterer Fryktelig i tvil. Sportsklatreruten var den første i Norge som ble gitt graden 8c, eller norsk 9+, da den ble klatret av Robert Caspersen i 1998. Ruta ligger i Hunnedalen på fjellet på grensen mellom Rogaland og Vest-Agder, på klippen med det noe kryptiske navnet Planet Ø.

Klippen heter Planet Ø av flere grunner. Det hørtes tøft ut, det føltes som et sted langt der ute på en egen planet med en stor og mektig vegg litt for seg selv i fjelldalen, og det var kanskje også for å forvirre andre ivrige klatrere på hvor det lå. Dette skjedde i noen ivrige sportsklatreår på Sørvestlandet hvor Sirikrok og Monsterveggen og Jøssingfjordhelleren tilførte Klatre-Norge noen solide nye overhengsklipper, med Håkon Hansen og Jarrand Julsrud som to av de mest ivrige utviklerne. Planet Ø ble utviklet mest i 1997, men det var en utrolig varm sommer og kanskje var det for varmt til at Caspersen gikk ruta. Sommeren etter var det adskillig kaldere (og våtere), og dermed ble ruta gått.

Meg bekjent har det ikke vært allverdens seriøse forsøk på ruta. Men i sin blogg i påska skrev Magnus Midtbø at han ville prøve på ruta etter nordisk mesterskap i Stavanger neste helg. Slik sett kommer dusøren beleilig.

Det tok mange år før en ny rute med samme grad ble gått i Norge, med Torstein Eides Flykræsj på Hell i 2006. Så har det vært litt stille inntil det kom et par-tre nye bidrag ifjor.

7 kommentarer:

 1. Her er meldinga fra sladdersiden til BKK den gangen:

  "NYTT FRA PLANET Ø !!!
  Robert fikk endelig gått prosjektet sitt på Planet Ø i dag. Han er usikker på graden, men sier det er mye hardere enn noe annet han har gått. Ruta er på ca. 26 m. med et hardt crux etter 40 av totalt 65 flytt. Vi tipper ruta holder fransk 8c, og at det vil drøye ... lenge ... før den blir repetert av noen annen norsk klatrer.
  Einar Broch Johnsen Oslo, - Monday, June 15, 1998 at 13:57:15 (MET DST)"

  Husker jeg fikk mange tilbakemeldinger på at det var arrogant å hevde at ruta ikke ville få en snarlig (norsk) repetisjon. Hadde vært gøy hvis den nå blir repetert.

  Forøvrig tror jeg heller ikke 8b-ruta på Planet Ø (Haikeren) er blitt repetert. Stemmer det?

  - Einar

  SvarSlett
 2. Bare husk at i Norge er det sånn at selv om en klatrer tidligere har gått 8b+, og sier at noe er mye hardere enn noe annet vedkommende har gått, er det ikke 8c av den grunn. Tipper at om ti år vil flere ruter som nå står i 8b+ få graden 8c etter repetisjoner og påfølgende oppgradering.
  Men spøk og spekulasjoner til side, det blir spennende med Magnus og Fryktelig. Håper han får optimale forhold. Mon tro hva som blir resultatet. Oppgradering? Nedgradering?? Standard 8c..? Robert var jo i form da han gikk denne linja, han brukte eter hva jeg forstår en hel del forsøk og dager, og det skulle ikke forundre om den klokker inn som solid for graden. Men vil samtidig tro at den også er hakket vanskeligere å gradere enn lange pump ruter på kalksteinslommer? Go Magnus!

  SvarSlett
 3. Det er nok noen 8b og 8b+ ruter i Bergen som står urepetert etter Sindre som kanskje fortjener solide oppgraderinger også. Hadde vært bra om Magnus fikk prøvd de også..

  SvarSlett
 4. Til Einar: Det var en riktig oberservasjon. Troen på slutten av 90-tallet om at dette var starten på et ras var overdrevet. Du vinner klart Habakuks ærespris (den som går til de små profetene).
  8b+ eller 8c-innleggene: Det er vel endel linjer som bikker mellom de to og kanskje tre gradene 8b/8b+ og 8c.
  Sindres linjer helt klart, Morrison hotell har vel også vippet oppover (ihvertfall etter at xx viste styrke med å dra av et lite nøkkeltak)
  Det kan jo hende at noen går ned til 8b også. Jeg er usikker på de to jeg har gått, Latvia og Pump, om de holder graden. Men jeg har selvsagt ingenting imot at de står der, tvert i mot.

  SvarSlett
 5. 8b+ flashes om ikke daglig, så ihverfall ukentlig. Tror diskusjonen idag går på hva som er 9b kontra 9b+.

  SvarSlett
 6. Til anonym: Hvis du er mest opptatt av 9b vs 9b+, så foreslår jeg at du tar debatten i en av de mange nettstedene som lager dusinoppdateringer om de internasjonale stjerner. Dette er en blogg primært for den norske klatrevirkeligheten. Hvis du ikke bryr deg om den, så er nok ikke dette riktig blogg for deg.

  SvarSlett
 7. Nei der sa du noe! :-D

  SvarSlett