fredag 13. mai 2011

Therese Johansen buldrer 8B på Vingsand

Therese Johansen har buldret grad 8B, som en av de første kvinnene i verden. Hun skrev på bloggen sin for et par dager siden at hun gikk flyttene på bulderen Propoganda på Vingsand på Fosen helt lengst opp i Sør-Trøndelag. Fredag kom meldingen om at hun hadde gått den, og så får vi vente på hennes gira blogg for å få hennes versjon.

Oppdatert lørdag: Her har Therese også rukket å blogge om bestigningen, på det som forøvrig er en av de aller beste klatrebloggene i norden. Hun skriver om bestigningen og er litt usikker på om bulderen holder graden slik hennes teknikk gjør det mulig å gå den, Men skriver samtidig at det er den hardeste hun har gått, hvis jeg forstår henne rett.
----
Så sent som ifjor høst var det bare to kvinner som har buldret den graden før, og for ett år siden tror jeg ikke det var noen. Bulderen ble gått og gradert av Bernt Zangerl i fjor, som er en av verdens beste buldrere. Her er en omtale fra 5.10 om den turen, som visstnok også ble vist på østerrisk tv. Han var på tur med blant annet Therese og Torstein Eide, som vel er en av de ivrigste utviklerne av buldrestedet Vingsand.

Her er bloggen til Zangerl, hvor det er et bilde fra bulderen.

Therese markerte seg i verdenstoppen ifjor da hun gikk buldre opp til grad 8A+, og mange buldre på grad 8A og hardere samlet sett. Aktiviteten de siste ukene viser også at hun er utrolig solid på de harde buldrerne opp til grad 8A i Rogaland i våres.

Vingsand er også kanskje blitt det "hotteste" norske buldrestedet, og har fått besøk av noen av verdens sterkeste klatrere. I tillegg til Zangerl, så gikk superfinnen Nalle Hukktavail (verdens sterkeste Nalle) den flotte bulderen Diamanten, som like imponerende ble repetert av Robin Mjelle i fjor sommer.
---
Litt oppdatert: Ser at Jarle også bekrefter dette på buldreinfo.com, som er roglandsbuldrerne hjemmebase.
-----
Ellers er det jo litt morsomt at mens Therese reiser fra Stavanger til ytre, ytre Fosen for å gjøre en slik prestasjon, så samles de fleste av de beste konkurranseklatrerne i Norden nettopp i Stavanger for å konkurrere på en innendørsvegg om hvem som er best i Norden. Jeg tror vinneren er på Vingsand. (Den siste var litt billig, siden det ikke er et buldremesterskap, og Therese ikke akkurat virker mest gira på innendørskonkurranser, men poenget kom vel sånn passe greit fram?).

Oppdatert lørdag: Norsk Klatring har i dag laget en sak på dette som gir litt mer beskrivelse av bulderen. Det fine magasinet vårt lagde en solid beskrivelse av buldringen på Vingsand for litt siden,

4 kommentarer:

 1. Kult! Kjapt levert.

  SvarSlett
 2. Takk, med gode tips går det bra.

  SvarSlett
 3. Utrolig bra Bore! Trenden i det nye netbaserte klatremedia virker som lite til ingen research, egne meninger kastet inn i såkalte nyheter, dårlig engelsk og elendige formuleringer. (Jeg refererer her i hovedsak, men ikke kun til 8a.nu)

  Det er derfor veldig godt og betryggende å se at du fortsatt tar deg tid til å gjøre litt research og skrive en god sak, ikke bare kaster noe ut der for å være "først"...
  At du i tilegg kanskje er først er bare enda mer imponerende:)

  Poenget ditt om konkurransen var nok litt billig, men det er jo ingen tvil om hvem de virkelig sterke er..

  Hvis en lurer på hvorfor Therese ikke konkurrerer trenger man ikke se lengre en nordisk i buldring i Finland.

  Sjefsruteskruer Christian Bindhammer satte nivået alt for lavt til nordisk etter å ha nesten egenhendig ødelagt og sammtidig avgjort den siste buldreworldcupen med å skru sære og alt for harde problemer. Man kom til finale med et sone tak, og kun 1 finalebulder så en topp, og da av Ondra..
  (Bindhammer skrur nå i Stavanger...)

  Det er jo imponerende av Tina å flashe alt, men når det i en buldrekonk kommer ned til en flashekonkurranse hvor man får 5.plass for å toppe alt, men bruke 2 ekstra forsøk, (Maria) så vil ikke den sterkeste nødvendigvis vinne.
  Hadde Therese deltatt i Finland hadde hun i beste tilfelle delt 1 plass med Tina, i verste fall blitt slått pga, dårlige nerver, en dab, o.l.
  Slike konkurranser skremmer de beste vekk da de har alt å tape og ingenting å vinne.


  Som en sidenotat kan jeg si at Therese holdt et nivå hvor hun fint kunne ha gått 8B i fjor. Hun var desverre uvillig til å jobbe mer en noen få dager på en gitt linje når hun var på tur.
  Dette førte da til en imponerende mengde 8A bulder hvor de fleste gikk på 1-2 timer, mens den mest tidkrevende tok 2 dager...

  Therese drar snart til Sør Afrika så dette er nok ikke det siste vi hører fra henne denne sommeren.

  SvarSlett
 4. Takk Henning, alltid gode og utfyllende innspill.

  SvarSlett