onsdag 18. mai 2011

Russefeiring på Kalashnikov og Rett Lett på blikk osv

Slår sammen noen smånyheter og oppdateringer her til et blogginnlegg for de som også kan leve med nyheter som ikke er kjempenyheter.

Martin Skaar Olslund har fått en litt utradisjonell russefeiring. For 16. mai gikk 18-åringen Kalashnikov (grad 9) på sportsklatreklippen innerst i Sørkedalen i ved Oslo. To dager tidligere ble han juniornorgesmester. Det er en bra feiring, og kanskje et lite forvarsel om at det kan bli en aktiv sommer bare eksamen er gjennomført.
Nå er ikke 8b isolert sett en unik grad. Han gikk Marathon (grad 9) i fjor, og det flere andre som har gått denne graden som så ung. Men kombinert med Skjoldet i fri på Kjerag som første nordmann, og mange vanskelige is- og mikslinjer i vinter, så fortsetter han å markere seg som en av de yngste og mere komplette klatrerne i år.

En annen ung klatrer, svenske Erik Grandelius, gikk sist uke den naturlig sikrede ruten Rett Lett på Häller i Bohuslän på blikk. Det vil si i første forsøk, uten kjennskap til ruta. Rett Lett ble først satt i 9-, og selv om den kanskje er mer konsensus på 8+ nå. Det er uansett den vanskeligste bestigningen onsight av en slik rute i norden fra en nordisk klatrer, hvis jeg ikke er helt på bærtur. Ruta er blitt en merkestein for vanskelig kileklatring, og restartet i sin tid en nesten død interesse for å klatre krevende ruter på egne sikringer da supersvensken Rikard Ekehed gikk den i midten av 90-årene. Det er en flott linje som starter med et hardt buldrexrux, før det er litt grei klatring og så en lang utklatring på åttertallet før man kommer i land.

Kilden er forøvrig denne litt underholdende bloggen fra hans klatrevenn på turen.

Grandelius gikk forøvrig en ny 8c-rute i Sverige i fjor, buldrer hardt, og har vært med på vanskelige isbestigninger i Norge sammen med Andreas Klarström.

Så det er et par allsidige unge klatrere som har markert seg litt de siste dagene.

Ellers har "the hardest working girl in the klatrebusiness" og nybakt nordisk mester Tina Johnsen Hafsaas en blogg som jeg har oversett til nå på oversikten over norske klatrebloggere. Det har sikkert en sammenheng med at hun trener og klatrer mer enn hun blogger. En prioritering jeg forstår. Men her har hun et innlegg fra helgens nordiske mesterskap, hvor hun som før nevnt vant igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar