søndag 29. mai 2011

Barne- og ungdomsklatrekonkurranse med 55 deltakere

Det var imponerende mange barn og unge i alderen 8-15 år på klatrekonkurransen som Oslo klatreklubb arrangerte i går. Topptaukonkurransen viste tydelig at klatring er blitt rimelig stort blant mange unge, siden det heller ikke er alle unge som liker å konkurrere i klatring.

Her er veldrevne Oslo klatreklubb sin første nettsak på lørdagens stevne, og som vanlig vil vel fotografen Ulf Hansen sørge for at de gode bildene han tar fra OKK-arrangementene blir lagt ut etterhvert

Det er vel den eneste konkurransen i år for det sentrale østlandsområdet, og den samlet klatrebarn og interesserte foreldre med og uten klatrebakgrunn fra hele Østlandet. Også fra steder som har langt dårligere klatrevegger- og treningsmuligheter enn Klatreverket og Vulkan som nærmeste nabo.

Hvis jeg forstod det rett på de to vanskeligste klassene, så var de beste i ei 15 år gammel jente fra Østerdalen og ei 12 år gammel jente fra Fetsund i klassen under. Der er det ikke flusst med jevnaldrende klatrere og store innendørsvegger, men det veies alltid opp av hvor ivrig man er som person og i klubben.

For de to lettere klassene ble det ikke kåret vinnere, og det er vel like greit. I den klassen hvor jeg var sikrer og dommer og ivrig pappa, så kom vel mer enn halvparten av de over 20 deltakerne opp begge kvalifiseringsrutene og finalen. Den siste var 14 meter høy, lett overhengende, og gradert rundt 6-. At så mange kom opp rutene, gjorde det til en hyggelig opplevelse for de aller fleste. Og så er det søtt når 10-12 åringer mener ruteskruerne har skrudd for lette ruter, og mener kvalifiseringsruta gradert 5+ bare var 4+. Det er altfor mange motsatte eksempler på ruter skrudd for barn som har for lange strekk og harde flytt.

Hvis man ser litt rundt i Klatre-Norge, så er det flere steder som har etablerte konkurranser for unge. Rundt Mjøsa og i Nord-Norge har jeg ihvertfall sett det gjennomført.

Slik sett henger den største klatreregionen i Norge, med de beste anleggene og største klubbene, langt etter.

All ære til Oslo Klatreklubb og Klatreverket som tar jobben med å organisere et slikt arrangement, for andre året er det vel. Og kanskje burde det smitte til Kolsås klatreklubb m/Vulkan klatresenter og kanskje et par andre steder (Holmen?), slik at det ble mulig å lage en uformell cup hvor unge fikk anledning til å møtes og bli ivrige på denne typen arrangementer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar