lørdag 28. mai 2011

Bjørn-Eivind Årtun gikk superrisslinja på Lier.

Endelig ble den lange og flotte risslinjen på Askfjell besteget av Bjørn-Eivind Årtun. Det er en av de lengste og mest imponerende linjene gått på naturlige sikringer på Østlandet. Steepstone skriver at linjen har fått graden 9-.

Lagt til tirsdag: Her er forøvrig Bjørn-Eivinds blogg om bestigningen på Norrøna sine hjemmesider
Bjørn-Eivind har prøvd på linja litt til og fra de siste årene mellom de lange alpinturene, og det er 45-åringens hardeste kilerute. Selv om han har markert seg mest som superalpinist, så har han også gått harde kileruter som Rett lett på Häller og førstebestigningene av den superflotte Ibens bok på Ulorna og Dynamo på Galgberget.

Jeg tror det gir Østlandets andre rute på denne graden, med Daddas dødsangst på Rolfsøy, gått av Klaus Øiseth for noen år siden, som den andre så harde naturlig sikrede ruten. Dessverre har det vært mest fokus på å borebolte linjer Østlandet, samt at det er færre naturlige sikrede linjer her enn sør for svenskegrensa i Bohuslän.

Ruten er synlig for alle som vil se den på vei ned Lierbakkene, i venstre kant av det store Askfjellet på den andre siden av Lierdalen, men selve klippen er lite besøkt sammenlignet med den etterhvert etablerte harde sportsklatreklippen Bergflødt. Den har jevnt over vært stengt fram til august på grunn av hekkende fugler, men i år var det visstnok ikke det.

Som en kuriøs episode, så må det nevnes at Bjørn-Eivind etter et besøk på klippen på høsten for fire år siden også reddet en liten falkunge som hadde ramlet ut av redet og var forlatt, og som takket være Fuglehjelpen fikk et nytt liv som vaktfugl mot småfugl på Gardermoen flyplass.

3 kommentarer:

 1. Bjrøn-eivind er et realt mannfolk blant dilettanter:)

  Men skulle ikke han vært i Pakistan nå...? Mulig jeg har misforstått, men fikk ikke de støtte til bestigning av Ogre? Og er det ikke nå det er sesong i Karakoram? Noen som vet?

  SvarSlett
 2. Du har nok en litt snever tidshorisont for sesongen i Karakoram. Jeg tror de drar litt utpå sommeren. Bjørn-Eivind skal dra med Colin Haley, og så vidt jeg forstår så er han i Alaska nå med Nils Nielsen

  SvarSlett
 3. Fin CR av Bjørn Eivind / Den Nye Vinen
  fra Patagonia 08 på olsendriver idag:
  www.olsendriver.blogspot.com

  Anonym Astmatiker

  SvarSlett