fredag 3. februar 2012

Imponerende islinjer førstebesteget i Romsdal

Alpinist.no melder at Sindre Sæther og Odd T. Sæbø har førstebesteget en av de brattere islinjene i Romsdal , Fossafjellveggen. Den er så bratt at BASE-hopperne bruker den til å hoppe. Linja er ifølge Sæbø til Alpinist.no på omlag 12 taulengder, isgrad 6+ R/X, hvilket betyr at den er svært vanskelig og dårlig sikret, har klippeklatring opp til grad 6 omtrent og noen A0-punkter. Få linjer har en tilsvarende lengde og vanskelighetsgrad. På bloggen er det noen bilder som viser tøff og utsatt isklatring.
Ruta ligger på Flatmark, som er et stykke opp i Romsdal forbi de mest kjente veggene Trollveggen og Mongejura. I samme område ligger Døntefossen, som lenge var en av de lengste bratte fossene gått i Romsdal og landet generelt.

Ifølge Alpinist.no så har Sindre Sæther og Trym Atle Sæland også klatret Brudesløret til topps, med isgrad 5+. Den er tidligere gått nesten omtrent til toppen av Carlos Wagner og Øyvind Moss, på en av de imponerende turene de gikk på 90-tallet tror jeg da det var få andre som støtet i slike fosser. Den turen er omtalt på den fine  oppdateringer til Romsdalsføreren.
Nå var det nok is til å gå helt til toppen.

Bare som en tilleggsbemerkning: Sæther bekrefter med disse isbestigningene kombinert med 8c-bestigninger og 8b i første forsøk i Spania bare noen uker tidligere, at han er en av de mest allsidige toppklaterne også i internasjonal målestokk. Det er ikke mange som drar slike stunt innenfor samme tidsperiode.

Og dette Brudesløret er ikke det samme som er omtalt i oversikten over islinjer i Eikesdalen. En feil jeg selv har gjort.
5 kommentarer:

 1. Brudesløret (Slettahjelbekken) i Eikesdalen må ikke forveksles med Brudesløret i Romsdalen. Sløret i Romsdalen er noe kortere, vesentlig brattere og vanskeligere å komme innunder.

  SvarSlett
 2. Takk. Jeg håpte mer kunnskapsrike blogglesere enn meg raskt ville oppklare dette. Og det skjedde. Jeg hadde en følelse av at bekken i Eikesdalen ikke helt fortjente slør-navnet og at det Moss fortalte om var brattere enn som så. Har latt lenken stå, siden det så ut som en fin side for isklatreinteresserte

  SvarSlett
 3. Flott Blogg! Men jeg må spørre: Er det "lov" å lage slike avsnitt som du gjør?

  SvarSlett
 4. Hva mener du med lov å lage slike avsnitt?

  SvarSlett
 5. Jeg spør virkelig ikke for å være duche, men jeg lurer for min egen del fordi jeg trodde denne stilen ikke var helt kosher. Jeg mener;

  " (....) omtrent og noen A0-punkter. Få linjer har en tilsvarende lengde og vanskelighetsgrad. På bloggen er det noen bilder som viser tøff og utsatt isklatring. {DETTE}
  Ruta ligger på Flatmark, som er et stykke opp i Romsdal forbi de mest kjente veggene Trollveggen og Mongejura. I samme område ligger Døntefossen, som lenge var en av de lengste bratte fossene gått i Romsdal og landet generelt. "

  SvarSlett