lørdag 1. oktober 2011

Norske klatrere går ny storveggsrute i Himalaya

Helt på slutten av sesongen kommer det endelig en større bestigning fra norske klatrere. Et sterkt lag fra Romsdal har klatret en ny storvegg med 22 taulengder med vanskelig teknisk klatring opp i Pakistan. Ruta ble gått av de svært erfarne klatrerne som Odd-Roar Wiik, Ole Lied, Henki Flatlandsmo og Sigurd Felde.

Her er Odd-Roars fine blogginnlegg som kom i dag lørdag.

De klatret i 20 dager i veggen på over 20 taulengder med krevende klatring.
I hovedsak tror jeg hele denne gjengen jobber med tilkomstteknikk i Nordsjøen med base i Romsdal.

Her er en beskrivelse sendt til deres sponsor VPG i Oppdal som ble lagt ut på Facebook i går kveld: "Vi klatret vestveggen på Nafees Cap i Characusa, Pakistan. 20 dager i portaledge i mye drittvær, vi toppet veggen midt under flommen i Pakistan... Totalt 22 taulengder med klatring med alt fra himmel til helvete. Det meste teknisk av middels vanskelighetsgrad, rundt A2-A2+. Det merkelige med denne ruta var at alt var sånn halvvanskelig, ingenting lett nesten og veldig lite som var vanskelig. En veldig flott tur på mange måter, selv om lite kom gratis. Dette var et skikkelig jobbeprosjekt fra start til slutt. Vi brukte blant annet en uke på å bære utstyr opp brefallet til veggen... Toppen er på rundt 5800 meter, og veggen kanskje 800-900 meter høy. Utrolig flott vegg med masse linjer, men mange er ikke så aktuelle pga vannsig etc... Nå er vi endelig hjemme igjen mange kilo lettere...:)"

Det er en av de mer erfarne storveggsgjengene som har vært på tur i høst.
Odd-Roar Wiik har utallige førstebestigninger og repetisjoner fra Lofoten, Romsdal, Grønland Baffin Island, Patagonia Torres del Paine. Ole Lied har blant annet gått ny rute på Baffin Island med blant annet Sigurd Felde og en spennende variant på det kjente fjellet Cerro Torre i Patagonia.

Norske klatrere har tidligere førstebesteget storvegger i Himalaya: Dette er skrevet ut fra husken, så jeg skal oppdatere når jeg får bedre arbeidsforhold, og jeg tar gjerne imot innspill hvis jeg husker feil eller har glemt noe.
 • Thelay Sagar i India i 1983
 • Norskepilaren på Trango i 1984, da Hans Christian Dose og Finn Dæhlie omkom på returen. Den ble repetert for tre år siden.
 • Trango Pulpit i 1999.
 • Biacherahi i Pakistan i 1999. Trym Sæland og Stein Ivar Gravdal førstebesteg en vegg, selv om de måtte snu rett under selve toppen.
 • Av andre større norske førstebestigninger er det primært mer polare storvegger som peker seg ut, med et par runder med imponerende ruter på Baffin Island og tre runder i Dronning Mauds land på Antarktis, samt flere førstebestigninger av vegger i Grønland fra flere ekspedisjoner. .
Beklager at dette innlegget er litt rotete skrevet i forhold til linjeskift, og mangler litt lenker og litt ufyllende. Det er skrevet på IPad på jobbreise i utlandet, og iPad går dårlig sammen med dette bloggsystemet. Rydder opp senere.

3 kommentarer:

 1. Sindre og Jarle gikk en ny linje på samme fjellet, i semi fri. på 2 uker mindre tid.

  SvarSlett
 2. Takk, jeg skal prøve å få tak i litt info. Det virker som en veldig bra dal å være en gruppe som kan prøve på ulike vegger og topper.

  SvarSlett