søndag 2. oktober 2011

Rettelse: To norske bestigninger av storvegg i Pakistan

Sånn er det med litt beskjedne vestlendinger. Ikke før jeg har rapportert om en norsk førstebestigning av  storveggen Nafees Cap  i Pakistan, så får jeg beskjed om at det er gått en linje til på den samme store veggen.
Jarle Kalland og Sindre Sæther førstebesteg en rute 50-100m til høyre for den som Wiik, Lied, Flatlandsmo og Felde gikk.
De to svært dyktige klatrerne klatret opp de 20 taulengdene med grad teknisk A2 og fri 7+. "Vart ein del "fransk-fri" opp til ca A2 og friklatring rundt 7+. På denne linja var formasjonane jevnt over større, altså mykje slitsom kaminklatring..og dermed ganske slitsom heising, skriver Jarle i en melding. De to brukte seks dager fra leiren og opp og ned, og den ble gått uten bruk av borebolter.

Nafees Cap ble mest kjent for klatrere da to av verdens bedre storveggsklatrere åpnet en ny og vanskelig rute på det som Alpinist omtaler som "massive wall". To år senere klatret et team fra Australia og New Zeeland en variant på veggen.

Fjellet ligger like ved K7 i Characusa-dalen i Hushe-regionen i Pakistan, som de siste årene har blitt kjent for mange fine mellomlange og mellomhøye topper og storvegger som har tiltrukket seg flinke alpinister fra hele verden. De norske klatrerne fikk også klatret endel fine turer under akklimatiseringen, men planene om flere og litt raskere bestigninger ble stoppet av dårlig vær.

De to klatrerne må være blant de sterkeste friklatreteamene vi har i Norge på storvegger. Sindre ble jo mer enn kjent også internasjonalt for sine imponerende fribestigninger i Trollveggen av Arch wall og franskeruta, samt diverse andre vanskelige ruter i fri på både sportsklatring og storvegger. Jarle gikk ifjor en av de vanskeligste naturlige sikrede rutene i Norge, og sammen har de blant annet klatret Blåmannen i fri i sommer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar