fredag 21. oktober 2011

Og slik går det i NM i Bergen i helgen (kanskje)

Lørdag er det NM for senior og søndag for junior i Bergen. 82 påmeldte høres bra ut, Bergen er en bra konkurranseby og det er hele 25 påmeldte i herreklassen. Det er ny rekord i nyere tid, skriver John Henry Nilssen på bloggen sin, han kan ikke huske sist det var så mange med. Og han har vel vært med i noen år nå. Vi overlappet vel hverandre med ett år i NM-deltakelse, og jeg tror også det er lenge siden såpass mange deltok.

Han er forøvrig en medaljekandidat, sammen med Eirik Birkelund Olsen fra Tromsø, som blant mange sterke prestasjoner repeterte norges første 8c-rute i år. Det er også disse to som ligger først i Norges-cupen i år. Men siden Magnus Midtbø også står på startlisten, så må han tåle ett åpenbart favorittstempel etter tidenes konkurransesesong med 4. plass i VM og 3. og 5 plass i verdenscup.

Men det spørs om ikke 15-åringen Jakob Heber Norum kan slå de etablerte seniorene om andreplassen, særlig med tanke på at han var en av Junior-VMs overraskelser da det bare var vinneren som kom lengre i finalen i sin klasse. Han fikk sølv i den siste buldrekonkurransen i den europeiske ungdomscupen for en måned siden.Han må nok tåle favorittstempelet i yngre juniorer også.

Flere andre sterke klatrere deltar i et usedvanlig sterkt felt: Landslagstrener Stian Christophersen gikk en av landets få 8c-ruter ifjor. En annen 8c-klatrer som deltar er landslagets sportssjef Lars Ole Gudevang, som nettopp har gått 9-/9 i første forsøk på Kalymynos. En solid duo som har hånd om landslaget med andre ord. En annen sterking er Robin Mjelle, som jeg ikke tror har vært så mye med i tauklatrekonkurranser, men som har gått noen av landets hardeste buldre.

Her er deltakerlista

Kvinneklassen er svekket etter atTina Johnsen Hafsaas fikk albuen ut av ledd under oppvarming til en verdenscup i Munchen for en måned siden. Hun fikk som kjent 3. plass i Junior-VMs yngre klasse. Men Maria Davies Sandbu er en åpenbar favoritt. 19-åringen har kommet til finalen i Junior-VM, fjerdeplass i den siste buldrekonkurransen i den europeiske ungdomscupen, klatret grad 9, buldret grad 8A og imponert stort på en rekke måter. Bak disse to er det et kanskje langt stykke til neste kvinne hittil i år ihvertfall (så lenge Hannah Midtbø ikke konkurrerer lengre).

Juniorklassen for eldste gutter har Endre Sandø Evensen fra Bergen som en favoritt etter tre strake seire i Norgescupen, og har også klatret grad 9 i år. Men Anders Kvåle Farestveit fra Sogndal har også klatret grad 9 i år, og det kan bli en morsom duell selv om han til nå ikke har vært like solid i konkurransene som utendørs.

Juniorklassen for kvinner er sterkt svekket når Tina er skadet, og jeg kjenner ikke de andre deltakerne så godt. Men Emilie Kvamme Fjeldstad fra Bergen har tre strake seire i norgescupen i år og bør derfor ligge sterkt an. Hun kan sikkert gjøre det bra i seniorklassen også.

For yngre juniorer er som sagt Jakob Heber Norum en opplagt favoritt i gutteklassen. Men han har ikke deltatt i noen av norgescupene, så der leder de to trønderne Martinus Hals Skar og Jon Pål Hamre foran Brage Birkelund Olsen

For jentene i yngre juniorer sin del har jeg ikke så mye å melde, men Martine Limstrand fra Bodø vant begge norgescupene hun har deltatt i. Men Siri Hesland Engen fra Mandal Klatreklubb kan allikevel vinne norgescupen hvis hun blir nummer to, Så det er vel de to som har markert seg klarest i år.


Her er det mulig å følge konkurransen direkte lørdag og søndag

Her er Norsk klatring sin utmerkede forhåndssak

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar