onsdag 19. oktober 2011

Ingen tillatelse til steinuttak ved Skëlefjell i Bohuslän

Det er ikke gitt at en av Sveriges flotteste klipper, Skëlefjell, blir nabo til et stort granittsteinbrudd. Her kommer en viktig presisering i forhold til den første rapporten om at det var gitt tillatelse til et steinbrudd og en "steinblokk avenue" rett nedenfor Electric Avenue (ordspill, got it, på Sveriges kanskje mest kjente rute og flotteste linje).

For i følge denne eposten fra redaktøren av det svenske klatreforbundets blad Bergsport, så er det ikke gitt noen tillatelse ennå og det er heller ikke levert inn noen søknad.
Han skriver:

Jag har varit i direktkontakt med berörda myndigheter, och det finns ingen ansökan och då självfallet heller inget tillstånd. Däremot finns det en informationsmaterial som gått ut till de som bor i området, så kallat "samråd". Där framgår att ett företag vill bryta granitblock på stenhällarna rakt norr om bergets norra spets. 400 000 ton under 20 år. De kommer att vara som närmast 70 m från bergväggen. Stenen skall sågas fram.Först när bolaget haft samråd med de boende och andra inblandade kommer de att lämna in en ansökan till Länsstyrelsen, eftersom detta är miljöfarlig verksamhet. Då kan klättrare komma med synpunkter. Skulle det bli ett beslut så kan det också överklagas.


Ville bara ge dig denna info så att det blir rätt.

Med vänlig hälsning,
John Liungman, Redaktör
Tidningen BERGSPORT

Og det er jo en ikke ubetydelig forskjell. Takk for informasjonen. Sove litt bedre i natt (det som er igjen av den).

1 kommentar:

  1. Jag vill inte alls förminska hotet och behovet av att klättrare agerar för att skydda denna fina klippa, bara se till att vi har korrekt info om vad som pågår! Det är jättebra att du hjälper till att sprida nyheten så att fler kan engagera sig!

    SvarSlett