tirsdag 18. oktober 2011

Skälefjell i fare for steinbrudd

8a.nu bringer en melding fra en bekymret Alvaro Susena, som er en svensk klatrer og journalist med hytte ikke langt unna den flotte klippen Skälefjell i hjertet av Bohuslen:
Alvaro Susena rapporterar, "Som bergsfadder för Skälefjäll har jag haft väldigt bra kontakt med grannarna. Tyvärr ringde en av dem idag och var väldigt bekymrad. Saken är att ett företag har fått tillstånd att spränga sten på marken strax bortanför Electric Avenue. Stora granitblock på upp till 20 ton kommer att fraktas via grusvägen som vi idag använder för att gå till klippan.
Det behövs inte särskilt mycket fantasi för att föreställa sig hur det kommer att se ut när de anpassar vägen för att köra maskiner och lastbilar. Dessutom är risken överhängande att exploatering av granit sprider sig åt för oss oönskat håll. Jag kommer att få mer information under helgen om hela projekteringen. Grannarna lämnar överklagande till Länsstyrelsen redan under denna vecka. När jag fått mer kött på benen får vi överväga hur vi bör agera i frågan, då menar jag alla, BKK, SKF och även alla icke-anslutna som besöker Bohuslän för att klättra. Är det någon annan som sitter med mer info gör gärna ett inlägg så snart som möjligt."

Skälefjell er en av de flotteste klippene i Bohus, med Electric avenue som signaturrute. Men det er også mange andre ruter fra grad 5 til 9, både med naturlige sikringer og borebolter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar