søndag 28. juli 2013

Tina Johnsen Hafsaas 3. plass i junior-EM

Tina holdt plassen blant de tre beste i søndagens finale. Hun kom bare etter to av verdens fremste konkurranseklatrere, som begge kom til finalen i senior-EM for et par uker siden.
Dette er kanskje hennes sterkeste konkurranseprestasjon, på linje med tredjeplassen i Junior-VM for to år siden i den mellomste aldersklassen.
Hannes Puman vant Em i sin klasse Youth A, og bekrefter at svenskene har fått sitt kanskje største konkurransetalent på herresiden.
Jakob Heber Norum endte på niendeplass i sin finale. 

lørdag 27. juli 2013

To nordiske i ledelsen før finalene i Junior-EM

Tina Johnsen Hafsaas ligger på delt førsteplass i juniorklassen sammen med to av de beste konkurranseklatrerne i verden. Svenske Hannes Puman ligger på førsteplass i herreklassen Youth B i Junior-EM i Imst i Østerrike etter dagens to kvalikkruter.
Jakob Heber Norum er også klar for finalen og ligger på en niendeplass (jeg skrev i første utkast at han ikke kom til finalen, men jeg visste ikke at ti gikk til finalen i Junior-EM). Han klatret en veldig god andrekvalikk, og fikk fjerdeplass der og gjentar han det kan det bli en ny spennende finale. Jakob var en av de store overraskelsene på Junior-VM for to år siden med sin fjerdeplass i den yngste juniorklassen.
Svenske Katrin Amman kom også til finalen i juniorfinalen kvinner med sin sjetteplass etter kvalikken.
For de andre nordiske klatrerne var det et stykke igjen til finalen, slik jeg ser det etter en rask gjennomgang av kvalikkresultatene.

Finalene er søndag formiddag.

Håkon Hansen begraves i Haugesund 1. august.

For klatrere som kjente Håkon eller ønsker å være med på begravelsen, så skjer den torsdag 1. august 10.30 fra Vår Frelses Gravlund, Viljarshaugen 40, 5538 Haugesund. Det blir minnesamvær etterpå, opplyser familien.  

fredag 26. juli 2013

Følg de norske i Junior-EM i helgen

Kvalikkene starter lørdag morgen og kan følges på det internasjonale sportsklatreforbundets hjemmesesider. 
Størst håp om finale er det for Tina Johnsen Hafsaas, som var en feildømming unna semifinale i seniorenes EM for to uker siden.
Endre Sandø Evensen stiller i juniorklassen, og gjorde det bra i den siste ungdomscupen.
Jakob Heber Norum hadde en fantastisk prestasjon med fjerdeplassen i Junior-EM for to år siden, men har ikke helt funnet formen i år. Han stiller i Youth A. 
Rolf-Martin Bjørngaard og Brage Birkelund Olsen stiller også i Youth A-klassen. Her er svenske Hannes Puman en av favorittene, med sølv i junior-VM for et halvt år siden og en sterk semifinale i senior-EM og en fersk onsight av grad 9.
Martine Limstrand stiller i Youth A. Lisa-Marie Kvandahl har vært skadet, men prøver seg i den yngste klassen Youth B.



Olslund og Sæther fribestiger hardeste norske storveggsrute

Martin Skaar Olslund og Sindre Sæther har fribesteget Tsunami på Kjerag i går, og setter 9-/9 som grad på den vanskeligste taulengden i hovedveggen. Dermed har Norge fått nok en storveggsrute på denne graden, det er to fra før av. Tsunami ble klatret av Trym Sæland og avdøde Stein-Ivar Gravdal for noen år siden, og var den eneste storveggsruten gradert A4 førstebesteget av norske klatrere. Martin har prøvd på ruten tidligere, blant annet med Sindre i fjor. De har også jobbet på den nå før bestigningen.

I toppveggen ble graderingen på taulengdene 8+. 9-/9, 8, 8/8+, 8/8+, 7+ og 6-.Det er dermed også en av de få kontinuerlig vanskelige storveggsrutene over flere taulengder i Norge.

Og dette er den vanskeligste førstebesteget av et norsk team. For Martin er det også den andre ruten på dennne graden, han var med på på repetisjonen av Arctandria på Blåmannen for to år siden. Den tredje ruten på denne graden er en urepetert rute klatret av et spansk team (har for dårlig dekning til å finne fram navn og bestigere) til venstre for Hooka Hey med en vanskelig taulengde i en ellers grei relativt vegg. Tsunami går til høyre for Hooka Hey, på det store skjoldet på Kjerag og til venstre for Skjoldet (grad 8 i fri). Det går også en russisk vinterrute i dette området, som visstnok deler en taulengde med Tsunami mot toppen. 

Fribestigningen ble ifølge Martin på en sms gjort i et støt på et døgn med et preplassert depot av utstyr, en vanskelig praksis mange steder. Vi vil garantert få sett fine bilder fra den siden Henning Wang har vært med på turen og tatt bilder hengende underveis. Så det blir spennende å se mer til denne imponerende bestigningen.

Sindre og Martin er til sammen det nå klart mest erfarne storveggsteamet. De klatret også Golden Gate i Yosemite i fri i våres, en rute gradert 8+. Sindre har fått et internasjonalt navn med sine sterke fribestigninger av vanskelige ruter i Trollveggen som ingen trodde det var mulig å gå i fri, sammen med sin far. Martin har også gått flere storvegger i fri, blant annet Freerider på El Cap for to år siden (grad 8/8+) og som sagt Arcandria samt førstebestigninger på Blåmannen, slik også Sindre har gjort

mandag 22. juli 2013

Håkon Hansen er død og norsk sportsklatring har mistet sin fremste ildsjel

Det var da som helvete. Håkon Hansen omkom på Store Skagastølstind søndag, mens kona er skadd på Haukeland sykehus. Tilbake sitter selvsagt først og fremst kona, to barn og resten av familien, men også et stort klatremiljø som har hatt Håkon som helt og inspirator siden 80-tallet.

Jeg orker nesten ikke å skrive om dette. Enda en gang er det en god klatrevenn som har omkommet. Enda en gang skal vi sørge over det som har gått tapt og minnes alt Håkon har vært for familien og for oss klatrevenner.

Siden ikke alle kjente Håkon så godt som klatrer, så skriver jeg noen ord om hvorfor han var så viktig for norsk sportsklatring i mange år. Håkon var selvsagt først og fremst far og ektemann, og en veldig god venn for mange. Mange kjenner han bedre enn meg, selv om vi har vært klatrevenner i 30 år, og vil sikkert kunne beskrive Håkon som person enda nærere og mer treffsikkert -  ikke minst fra de siste årene hvor familien har bodd i Spania.

Men siden jeg har kjent ham og fulgt ham som klatrer nesten siden starten så skriver jeg litt om hva han har representert og gjort for klatringen, siden det kan være greit å få samlet det for alle som kjente ham men som kanskje ikke helt vet hvor sentral og viktig han har vært for utviklingen av sportsklatringen i Norge.

Jeg tror Håkon var den viktigste enkeltpersonen i utviklingen av sportsklatring i Norge. Han bidro til å øke nivået på klatring både generelt og i Norge ved to anledninger. Først i ettertid er det blitt klart begge gangene at dette må ha vært norges hardeste ruter på den tiden. Først med Stimulator på Dale, som kanskje innførte 9-/9 graden i Norge i 1997, og så med Morrison i 1991, som nå i ettertid av flere regnes for å være den første 9/9+ i Norge. Han var også tidlig ute med å gå harde ruter i utlandet, med bestigninger i Frankrike og Østerrike i siste halvdel av 80-tallet som var hardere enn andre norske klatret da.

Han åpnet flere harde ruter og flere klatrefelt for sportsklatring enn noen andre før og etter over store deler av Norge. Han var fra 1985 og minst ti år fram i tid den fremste til å utvikle felt rundt Haugesund og Stavanger, som Lølkenhavna, Megaløkenhavna og Sørkedalen i Oslo, Jøssingfjord, Sirikrok, Monsterveggenog mange andre felt med harde ruter på sørvestlandet. Det siste tiåret lagde han mange klatrefelt i Biar i Spania, hvor familien bor, og på hjemtraktene innenfor Haugesund.
Han var en beskjeden ildsjel som skapte engasjement for å finne de bratte og harde linjene rundt om i Norge, og var også sjef og var med på å bygge opp et av de første store klatresentrene i Norge - Skøyen klatresenter.

I tillegg var han en allsidig klatrer som gikk harde ruter på kiler og spesielt med fribestigningen av Butterarms i Lofoten i 1997 som er gradert 9- eller 8+, og som var den hardeste av sitt slag da den ble gått. Og han har klatret store fjell som Kilimanjaro, Denali, Aconcagua og Ama Dablam.  Merkelig nok startet klatringen med en ungdomstur på Store Skagastølstind, fjellet hvor han omkommer på vei ned drøye 30 år senere.

Han var også en ivrig konkurranseklatrer i flere år, og ble norgesmester i 1995 og i 1997, og med mange norgescupseire i årene før det og vant den første norgescupen sammenlagt i 1993 og så i 1995.

Opp gjennnom årene hadde også Håkon endel skader og sykdom som forhindret ham fra å klatre enda mer. I år hadde han også et åpent intervju med Norsk klatring hvor han blant annet fortalte om hvordan det var å leve med mye angst. Også på det området, med en åpenhet som få andre klatrere har vist, var Håkon en foregangsmann.

Og så var han selvsagt så veldig mye mer for veldig mange.

Vi er mange som har blitt båret fram av Håkons engasjement, slik han var den som tok meg med på min første klatretur da jeg flyttet til Stavanger for 30 år siden og ble med den tre år eldre Håkon på en førstebestigning i Maudalen samme helg. Siden har det blitt utrolig mange turer for meg og mange andre som vil sørge over at Håkon har gått bort, og ønske familien alt godt

Jeg tror jeg nøyer meg med dette i denne omgang. Det er 22. juli, og denne svarte merkedagen i norsk historie er ikke blitt noe bedre.

søndag 21. juli 2013

Dødsulykken på Storen den andre på ti år

Søndag 21. juli omkom en klatrer og en er sterkt skadd og fløyet ut fra fjellet. Her er allerede en rapport fra norsk klatreforbund som viser hvordan ulykken skjedde i forbindelse med en utgliding på snøfeltet på vei ned. 
Dette er den andre dødsulykken registrert på Storen siden klatreforbundet/Stein Tronstad starter sin veldig solide ulykkesstatistikk for 15 år siden. Den forrige ulykken skjedde en uke tidligere i juli, i 2013, og da også i forbindelse med retur i det relativt slake området nedenfor klatringen. Da var det en varm sommer og en stor stein som kanskje ellers satt fast i telen løsnet ved belastning og tok med en en klatrer som omkom i forbindelse med retur ned til bandet.
Ellers er det rapport om en håndfull andre ulykker på Storen disse femten årene, med noe armbrudd og ryggskader og en svært alvorlig kneskade blant annet. Flere av disse har også skjedd med utglidinger i forbindelse med returer.
Samlet sett har det vel vært en håndfull dødsfall i Hurrungane på 90- og 20-tallet så vidt jeg husker.
Og endel andre ulykker, inkludert min egen kronisk vonde ankel fra et beinbrudd en vintertravers på Skagastølsryggen tidlig 90-tall. Så det er et utsatt fjellområde.

lørdag 20. juli 2013

Her er Nils Nielsens egen beskrivelse ev joggeturen over Skagastølsryggen

Nils Nielsen gjorde en svært kjapp rundtur av Skagastølsryggen fra Turtagrø på en tid som få andre kan matche. Her er hans beskrivelse på bloggen sin.
FriFlyt/Norsk klatring har omtalt turen for noen dager siden her. 

Slike turer hvor tid er en faktor har i begrenset grad blitt gjort i Norge, selv om det selvsagt finnes mange uoffisielle eller muntlige overlegninger for ulike turer opp og ned diverse topper i Norge. Dette har jo også tatt av når det gjelder motbakkeløp, men foreløpig har det vært begrenset fokus på tidsbruken på turer hvor det er klatring eller andre større alpine farer.

Nils er nok en av de med best forutsetninger for å gjøre det, med sterke alpinklatreferdigheter, en stålkondis fra turlangrenn og guiding, og aktiv deltakelse på landslaget i skialpint - hvor det handler om å komme først opp og så ned igjen.

Hvis det er noen som har innspill på andre slike turer, så tar jeg gjerne imot det. Jeg har sett noe på mer joika-lignende turbamseblogger.


Thilo Schröter perser så det holder i Rocklands

Thilo har buldret Black Shadow, buldregrad 8A+ og flashet grad 8A med Black Velvet i buldreparadiset Rocklands i Sør-Afrika. Den siste syns han var soft på graden, ifølge scorecardet sitt på 8a.nu. Den første var tidligere gradert 8B, men er nå plassert på 8A+ graden. Den er uansett pers for 17-åringen, som klatret sine første 8A tidligere i år, og har allerede gått en håndfull ruter på graden.
Thilo ble også nordisk mester i den mellomste juniorklassen tidligere i vår.

Magnus Midtbø klatrer semifinale lørdag, og yngstemann er svensk

Magnus Midtbø kom seg greit til semifinalen tross to kvalikkrunder som ikke helt holdt hans vanlige toppstil. Magnus skriver på face at det gikk dårlig, og at foten glapp på den ene ruta. Ny sjanse i semifinalen i dag, og med tanke på prestasjonen i EM så kan det gå riktig så bra.

Her streames semifinalen og finalen fra 9.30 og utover

Siste semifinale gikk til det svenske stortalentet Hannes Puman, som var den yngste som kom seg til semien. Dermed kan svenskene håpe på at han tar skrittet opp og blir en ny god konkurranseklatrer.
Tina hadde ikke sin beste dag i går, og kom ikke videre. 

fredag 19. juli 2013

NÅ: To norske klatrer verdenscup (og to svenske)



Magnus Midtbø og Tina Johnsen Hafsaas er de to norske representantene når verdenscupen starter opp i Briancon i Frankrike fredag morgen. Livesendingen på nettstedet og resultatservice gjør at du kan følge med her.

Formen i EM sist helg tyder på at dette kan bli nok en spennende konkurranse. Magnus var så¨nære pallen som det er mulig, og Tina har i sin første seniorsesong gode sjanser på semifinale slik hun klarte det i EM:

Magnus varmet opp til konkurransen med å onsighte en 8b, en 8a+ og 8a i La Balme for noen dager siden.

torsdag 18. juli 2013

Hva er farligst? Himalaya eller basehopping

Sjekk denne risikoanalysen fra et amerikansk skredsenter fra i vinter, så er det tydelig at faren ved å klatre over 8000 meter er større enn å klatre alpint, som igjen er mer farlig enn basehopping.
Poenget til rassenteret i Utah er at fornuftig løssnøkjøring er relativt sikkert, mens det å dunke ned utsatte skråninger er noe av det farligste man kan finne på.

søndag 14. juli 2013

Etterlysning: Gode bilder fra Damtjern

Har noen fine klatrebilder fra Damtjern, så vil jeg gjerne ha kontakt så fort som mulig. Jeg er i beit for bilder, trodde det skulle ordne seg på annet vis, til en artikkel om klatringen på Damtjern til en ny turbok for Buskerud. Den lages av Drammen og oplandenes Turistforening, en flott gruppe som gjør veldig mye bra i nærområdet rundt Drammen og på Hardangervidda. Jeg har skrevet om Damtjern, og oppdaget litt på overtid at det var vanskeligere å finne bilder enn jeg trodde. Mine egne er gamle dias, har tatt lite bildet det siste tiåret.
Hvis det er noen der ute, ta gjerne kontakt med meg på geirarnebore@gmail.com.
Jeg skal bruke noen flere bilder fra Drammensregionen til en annen klatreartikkel for DNTs årbok senere i år, så det kan være aktuelt til den også.
Takk og takk.

lørdag 13. juli 2013

Magnus Midtbø et halvt tak fra pallen i EM

Magnus Midtbø ramlet på det samme cruxet  som de fleste andre i finalen, og endte på sjettee plass i EM-finalen. Magnus var et halvt flytt fra bronsjemedaljen, og for meg så det ut som streng dømming at han ikke fikk et pluss på det siste taket han falt fra. Det var et halvt flytt som skilte fire av finalistene.
Selv om Magnus garanterte ønsket seg en pallplass etter tredjeplassen i semifinalen, så var det enda en imponerende prestasjon fra den eneste nord-europeiske klatreren i finalen som nådde finalen.
Magnus slo blant annet fjorårets EM-vinner Jakob Schubert.

Magnus har dermed enda en sterk sesong på gang. Han ble nummer fire i VM i 2011, og har hatt en tredjeplass i verdenscupen i 2012 som sine beste plasseringer.
Rett før EM gikk han raskt to 8c+ ruter i Flatanger. 

Magnus på 3. før finalen - Tina perset

Magnus Midbø var tredje best etter semifinalen i EM lørdag i Chamonix før kveldens finale. Han var tre-fire tak unna toppen av ruta. Tina Johnsen Hafsaas perset i seniorklassen og klatret til en 18. plass i lørdagens semi. 

fredag 12. juli 2013

Tina toppet første kvalikkrute i EM

Tina toppet ut i god stil på den første av to kvalifiseringsruter til EM i dag i Chamonix. Andre kvalikkrute var tøffere, viser resultatlisten. Men hun kom med i semifinalen (har skrevet i tidligere versjon at hun ikke kom med.
Her kan sendingen følges live

torsdag 11. juli 2013

Magnus toppet begge kvalikkene i EM

Magnus Midtbø klatret til topps på begge rutene torsdag, som en av åtte klatrere.
Tilføyelse: Her blogger han om kvalikken

Dermed er han i rute til en ny topplassering internasjonalt. Magnus har tidligere ikke stått på pallen i et stort mesterskap, men har fjerdeplass som resultat fra VM i 2011 og en tredjeplass fra verdenscupkonkurransen ifjor høst i Kranji.
Hannes Puman ble 33, John Henry Nilsen 35 og Jakob Heber Norum ble 44. Totalt deltar 49.
Tina har kvalikk fredag.
Semifinaler er lørdag.

onsdag 10. juli 2013

Her er de fire norske håpene i EM

Magnus Midtbø og Tina Johnsen Hafsaas er de to norske finalehåpene, og Magnus vel det eneste medaljehåpet for EM i klatring som begynner torsdag i Chamonix.
John Henry Nilssen og Jakob Heber Norum er debutanter i et slik stort seniormesterskap. 

Gutta setter i gang fra 10.30, og kan følges live på IFSC sin gode videostream
Fredag 10 starter kvalikken til Tina og co. 
Semi lørdag

mandag 8. juli 2013

lørdag 6. juli 2013

Mørkets hjerte: Bratte naturlige ruter i Bohuslän. Inkludert Caspersens siste






Robert Caspersen gikk lørdag kveld en ny naturlig sikret 8+ rute på klatrefeltet Mørkets hjerte i hjertet av Bohuslän. Robert har kalt ruta Apocalypse Nå, i tråd med temavalgene på veggen. Dette er den fjerde ruta på veggen. Veggen ligger i skogen innenfor Staxeng gård, inn fra veien mellom Hallinden og Häller. I motsetning til nesten alle andre felt er det østvendt og bratt. Det betyr at den kan være sval og i skyggen på sommerdager.
Feltet har blitt utviklet for tre år siden, men det har ikke vært så mange ruter som er gått. Både fordi rutene er tunge og fordi tett skog inntil veggen har gjort at det har vært fuktig og tørket sent. Nå er skogen felt, og det er helt andre forhold på feltet.

Her er en fersk fører og bilde for området i Sverigeføraren, lagt inn av Jappe Pålsgård nå i helgen. 

Her er en fører for klippen på nettsiden Sverigeføreren, som også gir forklaring på tilkomst

For øyeblikket er det dermed fire ruter på feltet som er gått med den siste Robert gikk i dag, og det er 5-6 opplagte linjer til og kanskje noe buldring.Feltet er 12-15 meter høyt
Rutene så langt fra venstre til høyre.
- Mulig barnerute, nylig rensket.
- Kristinas prosjekt, 8- eller 8. Overheng inn i dieder  til venstre på feltet.
- Kongo, 8+, Geir Arne Bore, 2010. Bratt start inn i riss som går svakt mot høyre.
- Første krets, 7+/8-, Jan Pålsgård, 2010, tydelig formasjon svakt mot høyre og rett opp.
- Andre krets, prosjekt rett opp fra 1. krets.
- Apocalypse Nå, 8+, Robert Caspersen, 2013. Vegg og så risssystem svakt mot høyre. Står omtalt som Øysteins prosjekt i Sverigeføreren.
- Prosjektriss
- Ullared, 8-, Ulrika Tiegs, 2011, tydelig bred sprek og off-width.
- Prosjekt riss.

Tilkomst: Litt krevende å finne, bra forklart i Sverigeføreren eller å bli med noen kjentfolk. Men en slags forklaring: Kjør fra Hallinden mot Brodalen, ved busstopp Staxeng kjøre til høyre over jernbanelinje og forbi gård og drivhus, rund et par svinger. I en bakke liten innkjøring til venstre hvor det er plass til 2-3 biler (før gård og svær overhengende klippe for de som virkelig vil prøve seg på noe mørkt og grisehardt. Fra parkering: Gå over eng, følg skogsbilvei oppover i 300 meter, bratt på toppen, og ned på flatthogstfelt. Klippen ligger 100 meter til venstre.

(Og hvorfor så Mørkets hjerte? Klippen hadde ingen opplagte navn, men det var et veldig mørkt og fuktig sted, og det ble funnet samtidig med den dramatiske sommeren i Kongo for de to fengslede nordmennene. Så hvorfor ikke.

fredag 5. juli 2013

Hannah Midtbø går 8b+ i Flatanger

(På en trist dag for klatringen, fordi supertalentet Tito Traversa (12 år) fra Italia døde etter et bakkefall i Orpierre for noen få dager siden, så drister jeg meg til å legge ut en norsk klatrenyhet allikevel;)
Hannah Midtbø har gått første del av Nordic Flower i Flatanger, gradert 8b+ og oppført som en egen rute både i føreren og av andre klatrere som blant annet Erik Grandelius som gikk den for ett år siden.

Tilføyelse: Her blogger Hannah om bestigningen


Dette er første gang en så hardt gradert rute klatres av en norsk kvinne, så vidt jeg vet om.
Hannah var den første til å gå både 8b+ og opp til 8c+, men det har til nå vært i Spania. Dette er det hardeste hun har klatret i Norge.


Her er Norrønas film av Magnus MIdtbø på en av verdens hardeste klatreruter



Magnus Midtbø er kjent for å klatre det meste rimelig raskt, og er en av en håndfull som har klatret 8c+ i første forsøk. Men selv Magnus kan slite på de hardeste prosjektene, og særlig når våte tak gjør det enda vanskeligere. Norrøna har laget en liten video av Magnus som jobber på Neanderthal i Santa Linya, en påminnelse om alt det harde arbeidet som ligger bak prestasjonene til verdens beste klatrere. 

onsdag 3. juli 2013

Hva skal du bruke det neste året av ditt liv på? Her er Tina sine planer

Tina Johnsen Hafsaas vant buldrekonkurransen på veko, sammen med Thilo. Her blogger hun om planene nå som hun er ferdig på toppidrettsgymnaset. Det blir et år med klatring, trening og konkurranser. Det hele starter om en drøy uke med EM, før det går slag i slag.