tirsdag 30. mai 2023

Vibeke Sefland går Kanchenjunga som vårens 3. topp over 8000 meter

 Vibeke Sefland klatret 25. mai Kanchenjunga (8586), verdens tredje høyeste fjell. Dette er hennes tredje topp over 8000 meter i år etter at hun har klatret Annapurna og Dhaulagiri tidligere i våres. 

Dette er også hennes syvende topp over 8000 meter totalt, og dermed er det vel bare Kristin Harila som har flere topper av norske høyfjellsklatrere. 

Jeg tror dette er tredje norske bestigning av Kanchenjunga etter at Jon Gangdal var første norske i 2009 og Kristin Harila besteg den i fjor. 


søndag 28. mai 2023

Christer Raugland går Evig liv (grad 9) på Hurum

Christer Raugland har førstebesteget Evig liv (grad 9) på klippen Filtvet på Hurumlandet. Dermed har denne relativt nyeste klippen i Drammens (og Oslo-området) fått sin hardeste rute. Klippen ligger tett på Filtvet kirke litt nord for Tofte, og huser nå et ni spenstige og bratte ruter (til denne delen av landet å være). Christer har gått mange av rutene på feltet, men det er også en tradrute på grad 8- gått av Hans Markus Rød. Og et par prosjekter til. 

Oppdatert fører kommer i den nye klatreføreren for Drammensgranitt fra Drammen klatreklubb rett over sommeren (ja, nå er den nesten helt ferdig) 



torsdag 25. mai 2023

Her er favorittene til første NM i led og buldring kombinert

I pinsa er det for første gang felles NM for juniorer i buldring og led, og kombinert buldering og led. NM arrangeres over tre dager i det nye store klatresenteret i Molde. Totalt er det 165 påmelde. 

Det kommer til å bli utdelt en haug medaljer med egne vinnere i buldring, led og kombinert. Finalene blir strømmet, men lenkene for det kan jeg ikke finne allerede. 

Bergen er største klubb med 24 deltakere, foran Trondheim med 21, Oslo med 19 og Drammen klatreklubb med 16 påmeldte. 

De fleste favorittene er på plass, med noen unntak av de to fremste juniorklatrerne de siste årene Per Ravlo Caspersen og Sunniva Øvre-Eide. Fjorårsvinner Andreas Kaada fra BRV er heller ikke med i juniorklassen. 

Startlister buldring

Startlister led

Her er de største favorittene, selv om det er vanskelig å vurdere ledformen siden dette er første ledkonkurranse i år på nasjonalt (og internasjonalt) nivå. 

Under 16 år kvinner: 

Ut fra de konkurransene kan dette bli en jevn buldrekonkurranse mens jeg er veldig i tvil om led og kombinert. I buldring er favorittene til pallen Elunn Lova Grammeltvedt fra BRV, Lea König fra Trondheim, Nora Gullbekk Gustad fra Drammen og Tyra Storrusten fra Kolsås KK. Virginia Vignel fra Bergen er også en utfordrer. I led gjorde Lea König det best av deltakerne, foran Elunn Lova i fjorårets NM. Dermed er de to også favoritter til kombinert. Det er faktisk i denne klassen det er flest deltakere i led, og mange av dem har ikke konkurrert nasjonalt før, så her kan det komme mange gode som ikke har markert seg før. 

Under 16 år herrer: 

Ola Vekve fra Molde er en klar favoritt i led og kombinert, han var også beste norske i nordisk i buldring og vant . Finn Moritz Flemming fra Tromsø er en like klar pallkandidat, og sammen med Ola den fremste favoritten i buldring. Det er flere andre sterke kandidater, og ut fra resultatene er kanskje Emil Tamang fra Trondheim den som kan gjøre det godt både i led og buldring og utfordre de to favorittene. 

Under 18 år kvinner

Emmelie Conders fra Kolsås KK og Hanne Sofie Sletten Bjørn-Lian er favoritter i buldring, og Hanne Sofie i led og kombinert. Men Oline Sollid fra Våtedalen klatreklubb, Symra Sægrov fra BRV og Amalie Løkenhagen fra Drammen KK er også finalekandidater. Fjorårsvinner i årsklassen under, Anna Vivelid fra Haugaland KK, kan også slå til. 

Under 18 år menn

Sverre Blixt i Kolsås er favoritt i buldring, spesielt etter at han ble nordisk mester, og også i led og dermed kombinert. Men klubbkollegene Olai Holtermann, Alfred Kirkebø og Frank Kjørlaug er sterke kandidater til pallen i led og buldring, og Enok Devold fra Romsdal tindegruppe i buldring. 

Under 20 kvinner

En litt åpen juniorklasse. Trondheimsduoen Pernille Tvedt og Nora Hovde er kanskje favoritter i buldring, selv om Julie Jøsok Holstad fra Oslo KK overrasket seg selv og alle andre med å vinne nordisk og kan gjenta bedriften igjen. Marte Myrland fra BRV gjorde det også godt i nordisk, og er i tillegg en vinnerkandidat i led og dermed en mulig kombinertvinner. Elise Frantzen Olsen kan på en god helg også gjøre det sterkt i begge grener. I led er i tillegg Heidi Simennes fra Bergen en vinnerkandidat, og det er flere sterke deltakere fra Bergen. 

Under 20 menn

Per Ravlo Caspersen er kneskadet, og Andreas Kaada er ikke med. Dermed er det all grunn til å tro at Trym Landmark og Theodor Kirkebø fra Kolsås KK vil kjempe om pallen i buldring, i tau og buldring. Bak dem er det et mer åpent landskap. I kombinert kan Lucas Sund og Daniel Midttun fra Drammen KK markere seg i en finale, mens Sondre Omholt Gjevestad fra Oslo KK kan markere seg i buldring. Men her er det jevnt og også sterke kandidater blant annet fra Bergen og Kristiansand. 





tirsdag 23. mai 2023

Vibeke Andrea Sefland går Dhaulagiri som årets andre 8000 meters topp

Vibeke Andrea Sefland feiret 17. mai med å toppe Dhaulagiri, 8167 meter. Dette er den andre toppen hennes denne våren, for en måned siden toppet hun Annapurna. Jeg tror dette er hennes sjette topp over 8000 meter, og dermed er det vel bare Kristin Harila som har vært på flere enn Vibeke. 

Kristin Harila ferdig med 6 av 14 topper over 8000 meter med ny rekord Everest-Lhotse


Kristin Harila gikk det siste døgnet Everest og Lhotse, og brukte bare åtte timer fra toppen av Everest til toppen av Lhotse, og kortet dermed ned rekordtiden sin fra i fjor med litt selv om det kanskje er en litt rar rekord. 

Hun ligger også bedre an i år enn i fjor i sitt elleville prosjekt med å klatre de 14 toppene over 8000 meter raskere enn noen andre. Etter de to toppene i Tibet som hun ikke fikk visum til i fjor var unnagjort gjorde hun også raskt toppene på Kanchenjunga og Makalu vest før hun dro østover mot Everest og Lhotse. 

Men ifjor hadde hun gjort unna Annapurna tidlig i prosessen, kanskje vurdert som den vanskeligste toppen sammen med K2. 


Jon Egil Auestad har klatra alle rutene på Dirdalsveggen

 Jon Egil Auestad klatra i helgen de siste rutene han mangla på å gå alle rutene på Dirdalsveggen i Rogaland. Totalt har han gått 31 ruter på denne 200 meter høye veggen, tre av rutene er blitt førstebestigninger.

Har vært artig å teste alt. En inspirerende reise gjennom en haug med fine taulengder, og kun noen få som er mindre fine. Artig å få gamle ruter litt frem fra glemselen. Mye kvalitet som har blitt mer eller mindre oversett i mange år. Enkelte ruter har trolig fått sine første repetisjoner siden FA på 80- og 90-tallet, melder Jon Egil. 

Dirdalsveggen er en av de fineste flertaulengdersveggene i Norge, det er stort sett 4-5 taulengder lange ruter og de fleste rutene går i den vertikale toppveggen opp fra Dirdalen en liten time fra Stavanger. 

De fleste rutene er på seksertallet, mens det er også mange på syvertallet og en håndfull på åttertallet. 

Hvis jeg skal rangere vegger i Norge, så er denne blant de fineste i denne størrelsen sammen med Baugen på Kvaløya utenfor Tromsø og Hornaksla i Romsdal og den litt lengre Presten i Lofoten. Hvis man liker sva, så vil nok mange også trekke fra Hægerfjell, men jeg er ikke så glad i slake vegger. 


torsdag 18. mai 2023

Ådne Haugen repeterer "Agnes Buen"

 Ådne Haugen har fått fjerde bestigning av Agnes Buen (grad 9a) i Sørkedalen. Ruta ble førstebesteget av Thilo Schröter i 2018, repetert av Erik Grandelius og av Stian Christophersen i 2022. Den ble først satt i 9a av Thilo, mens Stian gikk den på en annen måte og satte den metoden i 8c+ eller 8c. Jeg vet ikke hvordan Ådne gikk ruta, det er tausikrer Eric George som melder om bestigningen. 

Dermed har Ådne repetert enda en av de harde rutene i Oslo-området, han har allerede gått flere 8b+ og en tidlig repetisjon av Draumkvedet (grad 8c) i 2015. 


Leo Ketil Bøe førstebestiger 8c og repeterer Rex Rodney (8c) på to dager i Rogaland


Leo Ketil Bøe har førstebesteget Trollet (grad 8c) på Monsterveggen i Gyadalen helt sør i Rogaland og har repetert Rex Rodney (grad 8c) som John Henry Nilssen førstebesteg i 2019. Trollet er en direkte start til en annen rute på den mektige Monsterveggen en drøy time sør for Stavanger hvor det fremdeles går ganske få ruter. Ruta er en direkte start til en 8b-rute som Daniel Andrada gikk for endel år siden da han besøkte klippen og fikk gått et av de mange prosjektene på klippen

Rex Rodney er den hardeste ruta rundt Stavanger, og ligger i det harde hjørnet nederst til venstre på det flotte feltet, sammen med flere 8b+ og 8b ruter. 

Mens Bergsagel i Sandnes kommune er den fremste sportsklippen på Nord-Jæren så er Monsterveggen en lite besøkt klippe helt sør i fylket. Veggen ble utviklet første gang i 1994, og ble blant annet utviklet da en gjeng av oss leide ett hus i Sokndal for å utvikle Helleren og andre klipper i Jøssingfjord-området og se på Fotball-VM om natta. Som vanlig var Håkon Hansen og Jarrand Julsrud de mest produktive.Det er stort sett harde og kontante overheng som i liten grad er ferdig klatret, men også et litt lettere sva i området.  

Dermed fortsetter Leo sin imponerende bestigningsliste etter å ha klatra en håndfull ruter gradert 9a i Spania i vinter. 

 

Dina Eivik vinner verdenscup og Sebastian Menze 4. plass i paraklatring


Dina Eivik vant verdenscupen i paraklatring klasse RP2 i gårsdagens finale i Salt Lake City. 22-åringen fra Klabu utenfor Trondheim  har dermed vunnet sin andre finale, etter at hun også kom på toppen i en av fjorårets verdenscupkonkurranser. I VM i 2021 fikk hun fjerdeplass. 

Fire klatrere deltok i denne klassen, en av ti i paraklatring, som gjelder klatrere med begrensninger i rekkevidde, styrke eller stabilitet. Utøverne legges i en av tre klasser, avhengig av hvor stor begrensningene er. 

Sebastian Menze fikk fjerdeplass i klasse Al-2, som er en av klassene for utøvere med amputasjoner i beinet. Bergenseren fikk to tredjeplasser i fjor, og det var 11 deltakere i klassen. 

Casper Rønningen fikk 8. plass i klasse B3, i en av de tre klassene for synsbegrensninger. 22-åringen fra Trondheim har en rekke sterke resultater bak seg det siste året, og kom på tredjeplass i en av verdenscupene i fjor. 




søndag 14. mai 2023

Regine Storå i semifinale i europeisk buldrecup

 Regine Storå har gjort sitt beste internasjonale resultat med en 17. plass i den europeiske buldrecupen som ble arrangert i helgen. 

Konkurransen ble arrangert i Liebana i Spania, og Regine ble beste nordiske klatrer litt foran Liv Gyldenborg, som var finalist i Nordisk mesterskap i buldring. Anna Ackre deltok i sin første seniorkonkurranse, og kom ikke helt til semifinalen. 

Hun deltok også på et par av disse konkurransene i fjor, og da kom hun mye lengre ned på listen, Så en tydelig framgang det siste året for 21-åringen fra Bodø som har trent og studert i Innsbruck det siste året. 

Den europeiske buldrecupen er konkurransen for de som ikke deltar, eller ihvertfall ikke konkurrer i toppen, av verdenscupen i buldring.



Ragnhild Eriksrud leder 8b+ i Oliana


Ragnhild Eriksrud klatret Gorilas en la niebla (grad 8b+) i Oliana nord i Spania. Dette er hennes første rute på graden. Tidligere i våres klatret hun også en 8b i Santa Linya. 

Både Tina Johnsen Hafsaas og Henning Wang er blant de 68 som har logget ruta på 8a.nu, og selv om begge legger den i den nedre del av 8b+ graden så har stort sett alle som har gått ruta foreslått 8b+ selv. 

Dermed har Ragnhild blitt med i 8b+ klubben for norske kvinner, som fremdeles er en passe eksklusiv liste med Hanna Midtbø, Maria Davies Sandbu, Tin Johnsen Hafsaas, Sunniva Øvre-Eide, Eline Næsheim, Andrine Skilbrei og Therese Johannesen i tillegg til nå Ragnhild. (Alltid en fare for at jeg glemmer noen her, men tror jeg har fått med de fleste nå)

søndag 7. mai 2023

Per Ravlo Caspersen nr. 7 i europeisk buldrecup for juniorer

Per Ravlo Caspersen ble nok en gang den best plasserte norske klatreren da han tok en 7. plass i den europeiske ungdomscupen som ble arrangert i Østerrike i helgen. Dette er andre gang i år han kom til finalen i juniorklassen, hvor han er på første året. Han kom også til pallplass i fjor i Youth A klassen. 

Per hadde to franske klatrere foran seg, samt en fra hver av de store klatrenasjonene som Tyskland, Østerrike, Slovenia og Spania foran seg. Bortsett fra Pers tidligere treningskompis Mejdi Shalck fra året i Grenoble for tre år siden, som vant de siste to verdenscupene, så er de fleste gode juniorene fortsatt med i disse konkurransene. Den ble også arrangert i hjertet av Europa, hvor det deltar langt flere enn i noen av de andre ungdomscupene litt lengre vekk fra de store klatrenasjonene sentralt i Europa. 

Teodor Kirkebø ble nr. 20 i juniorklassen, etter at han kom til finalen sist helg. 

Nora Hovda tok også en 26 plass i junior kvinner, og var best av de nordiske i den klassen. De øvrige norske deltakerne fordelt seg lengre ned på resultatlisten denne gang. 





 

lørdag 6. mai 2023

Leo Ketil Bøe går sin sjette(!!!!) 9a og er på topp ti i verdensrankingen til 8a

Leo Ketil Bøe rakk å bestige Escalatamasters i Oliana (grad 9a) før han satte kursen hjemover til Norge og Bergen etter en lang og imponerende Spania-sesong i vinter og våres. Totalt har han med den siste gått seks ruter på grad 9a. 

Sammen med de andre bestigningene det siste året, så har dette ført ham på åttendeplass på rankingen til 8a.nu over flest harde bestigninger logget der siste 12 måneder. Han har Adam Ondra og Jonatan Siegrist foran seg av kjente navn, samt andre klatrere på samme alder omtrent som Leo og som også er på vei opp i flere betydninger av ordet. 

Det er flere bestigninger på en sesong enn noen annen norsk klatring. For selv om Magnus har gått flere og hardere ruter samlet sett, med 17 ruter registrert på 9a og hardere, så deltok han også i verdenscupen og hadde vel ikke så mange harde bestigninger i samme periode. 



torsdag 4. mai 2023

Andreas Kaada repeterer Tuataket (8B) og er en av de yngste på denne graden

Andreas Kaada (18 eller 19 år) fra Stavanger har repetert Tuataket i Rogaland, og med graden 8B er han en av de yngste som har gått denne graden og vel den femte fra Rogaland såvidt jeg vet. Kaada, som ble juniornorgesmester i fjor og kom til finalen i nordisk junior i våres, har med andre ord brukt russetiden godt. Tuataket er en av de harde bulderne i denne delen av landet og dette er ifølge den fantastiske føreren Buldreinfo.com den sjette bestigningen.  De fleste bulderne på denne graden har bare blitt førstebesteget av Tore Årthun. 

Jeg har ikke helt oversikt om det er noen som har vært yngre enn Andreas som har gått denne milesteins-graden for mange. Thilo Schröter gikk vel også sine første 8B-buldre det året han var 18 år. Men i forbifarten kommer jeg ikke på flere som har buldra så hardt utendørs 






Gudmund Grønhaug intervjues om klatretrening og hvorfor det er dumt å slanke seg på svensk klatrepodcast

Gudmund Grønhaug intervjues av den svenske podcasten Klätterkanalen om trening for klatring, og hvorfor klatrere ikke må spise så lite at de blir syke eller skadet. 

Podcastintervjuet med verten Bjørn Pohl, en kjent profil i klatreverden på grunn av foto- og eventer, kommer etter at han har holdt to foredrag på Klätterverket i Stockhom. 

Gudmund holder mange slike foredrag, både om skader og trening for klatring, og har skrevet to bøker om emnet. I tillegg er han trener for et trettitalls klatrere. 

I den timelange samtalen tar Gudmund for seg noen sentrale treningstema knyttet til hvordan øke spesifikk utholdenheten for klatring, hvordan bli sterkere, og hvorfor det er så viktig å trene på hvordan man kan øke kraften ved å gjøre tunge bevegelser raskere. 

I den andre delen går han gjennom egen og andres forskning på hvordan vekt og klatring henger sammen, eller rettere sagt ikke henger så tett sammen som mange har trodd, og hvordan vektnedgang i all hovedsak kan føre til skader og sykdom og dermed dårligere klatreresultater. 


onsdag 3. mai 2023

Kristin Harila topper Cho Oyu og har gått alle 14 toppene over 8000 meter

Kristins samarbeidspartnere rapporterer på Instagram at hun har klatret Cho Oyu i Tibet som den siste av de 14 toppene, og hun har gjort det på 1 år og to uker. 

Det er litt uklart  hvem som var med på bestigningen og bidro i klatringen. På instagramkontoen til ekspedisjonsarrangøren Climbaya står det at hun klatret med Ningma Rita Sherpa og Tenjin Sherpa. 

Hun blir dermed med svært god margin den første norske og nordiske klatreren til å være på alle de 14 toppene, og jeg tror også hun er en den kvinnen som har klatret toppene raskest. Jeg tror hun er den fjerde kvinnen som har vært på alle 14 toppene, men her er jeg usikker på fakta. 

Siden hun ikke fikk visum til Kina etter å ha klatret 12 topper på rekordtid, så klarte hun ikke målet om å være den raskeste til å gå toppene på et halvt år. 

Det prøver hun på i år. 


tirsdag 2. mai 2023

Per Ravlo-Caspersen og Teodor Kirkebø til finalen i europeisk ungdomscup i buldring

Per Ravlo-Caspersen ble nummer fem og Teodor Kirkebø nummer åtte i finalen i den europeiske ungdomscupen i buldring som ble arrangert i Kaunas i Litauen i helga. 

Dette var det beste norske og nordiske resultatet i år. De norske utøverne konkurrerte også i Portugal tidligere i april. Dette er Teodors første finale i denne cupen, mens Per imponerte da han fikk tredjeplass og syvendeplass i finalene i Youth A. Dette er hans første år i juniorklassen. 

Andre plasseringer topp 20: 

Marte Myrland fra BRV ble nummer 14 i kvinner junior og Elise Franzen Olsen fra Lillehammer ble nummer 15. 

Sverre Blixt ble nummer 15 i Youth A