fredag 31. juli 2015

Paula Voldner og Hilde Bjørgaas går grad 8 på Blåmannen

Bilde: Hilde Bjørgaas følger cruxtaulengden grad 8 på Atlantis. Foto: Paula Voldner. 

De to fremste kvinnelige norske kileklatrerne har slått seg sammen og gått Blåmannens nordvegg i fri. Med grad 8 er dette den hardeste kvinnelige storveggsklatringen gjort i Norge.

De to gikk ruta Atlantis og onsightet alle de åtte taulengdene unntatt en hard syver som trengte tre forsøk. Mens Hilde ledet 8- taulengden så ledet Paula taulengden med grad 8.

Begge har klatret endel storvegger de siste årene, blant annet Hooka Hey på Kjerag, men ikke så vanskelige i fri. Det tror jeg heller ikke andre kvinner har gjort i Norge, men her er jeg på litt gyngende grunn.

Atlantis var den første ruta på Blåmannens nordvegg som ble gått i fri, av Per Sandved Hustad og Johan Nilsson for 25 år siden. Da var det den hardeste storveggsklatringen gjort av en norsk klatrer, selv om det var en annen åttertaulengde gått i norske fjell også i Rogaland.

De siste fem årene har det blitt gått mange ruter i fri på Blåmannen, som har blitt det viktigste fjellet for hard storveggsklatring i fri med ruter opp til grad 9-/9.

Paula følger på Atlantis 2. taulengde. Foto: Hilde Bjørgaas. 

Blåmannen og Paula. Foto: Hilde Bjørgaas

Magnus på 12. plass, nesten svensk sensasjon

Magnus Midtbø plasserte seg på 12.plass i semifinalen, også denne gang et par flytt bare unna en finaleplass. Men den store overraskelsen var 18. år gamle Kajsa Rosen, som såvidt ikke kom til sin første finale i verdenscupen. Kajsa kom på samme plass som den siste finaleplassen, men hadde dårligere kvalikk.

Med 12. plassen er Magnus relativt stabilt på samme nivå de siste par årene, og som ifjor kan han dermed godt krabbe opp på finaleplass og kjempe i toppen. Han kom likt med flere andre av toppklatrerrne på et vanskelig flytt som stoppet flere.

Han har manglet litt på toppformen fra tidligere år, og har hittil i år ikke nådd helt opp til finaleplass. Men det har endret seg i tidligere sesonger, og kan endre seg igjen. Det virker ekstremt tett i toppen i de internasjonale konkurransene.

Tina gjorde en bra førstekvalikk og var bare et og to tak unna noen av de beste konkurranseklatrerne. Men den andre ruten var litt tøffere, og i sum er det litt igjen til semifinaleplass. Hun har ikke helt hentet opp sin gamle form før sykdom har plaget henne et par sesonger, men det er spennende å se om denne forbedringen gjør at hun kan kjempe om en plass til semifinalen i Bergen.

Brage Birkelund Olsen fikk et tøft med med seniornivå og verdenscupen, og tok 62. og sisteplass i begge kvalifiseringene. Men han får en bra konkurransegjennomføring før neste verdenscup i Stavanger, og det er alltid verdifullt i overgangen til seniorkonkurranser. Denne konkurransen vil sikkert hjelpe ham til å være forberedt på det høye nivået i verdenscupen i neste runde, for mange norske klatrere om tre uker vil det bli et brutalt møte med konkurranseformatet og rutene.

For den andre svensken i semifinalen, den unge Hannes Puman, så var han ikke like heldig med semifinaleklatringen som Kajsa Rosen. Det gikk ikke så bra som i kvalikken, men det bærer bud om at svenskenes sterke juniorgenerasjon også kan hevde seg i seniorklassen.

Rosen onsightet forøvrig også 8a og 8a+ sist uke i Sveits, noe som antyder nivået på en plass blant de beste.

Finalen streames lørdag kveld.  

torsdag 30. juli 2015

Tina, Brage og Magnus stiller i helgens verdenscup

Tina Johnsen Hafsaas prøver seg på nytt i verdenscupen etter lang tids sykdom og etter å ha droppet de første konkurransene. Brage Birkelund Olsen stiller også. Dermed er det igjen mer enn en norsk klatrer i verdenscupen i år, siden Magnus Midtbø heldigvis også stiller og skal kjempe om en finaleplass.

I de to siste konkurransene i verdenscupen har ikke Magnus truffet helt, så det blir spennende å se om formen er bedre av å trene i Innsbruck med de østerrikske toppklatrerne. Helgens konkurranse i Imst er den siste før den første verdenscupen på norsk jord blir arrangert i Stavanger tredje helgen i august,

For Tina må dette også være spennende å se om hun har fått igjen noe av sin gode form, som flere ganger har sikret henne semifinale og som for et par år siden også gjorde henne til vinner av den europeiske ungdomscupen for juniorer. Men for en uke siden kunne det se ut som om kyssesyken slo til igjen, men hun melder at hun er bedre nå.

Fredag ettermiddag 18.30 kan du følge semifinalene live på IFSC sine hjemmesider eller Youtube-kanalen deres. 

mandag 27. juli 2015

Martin Mobråten med eksplosiv bestigning (nå også med video)

Eventyret om Lompemannen from Thilo Schröter on Vimeo.


Martin Mobråten har etablert en ny 8B i Rogaland med sittstarten på Dynamitten på Øvrebø i Hunnedalen i Rogaland. Han mener bulderen er på "topp tre i Norge", og har gitt den en grad på 8B.

Thilo Schröder har laget en video embedded i denne saken av denne og andre sterke bestigninger på helgens tur for en sterk gruppe av de beste norske buldrerne som var på besøk i helgen. Som nevnt i en annen bloggpost gikk Thilo en repetisjon av 8B-bulderen Grateful dead mens Hannah Midtbø perset sitt eget og det nasjonale toppnivået med 8A+ bulderen Steinbukken.

Dynamitten er opprinnelig en 7C-bulder gått av Jarle Risa, mens den opplagte sittstarten inne i et overheng har vært et prosjekt. I helgen ble det altså gått på et par dager av Martin, som også gikk en annen 8B-bulder i Rogaland noen uker tidligere. De sterkeste Oslo-klatrerne har tatt flere helgeturer til de mange kjente buldreområdene i sommerhelgene, og med svært sterke resultater.

(Det er lovet video i morra, så det blir sikkert stilig å se)

Thilo Schröter repeterer ny 8B-klassiker i Rogaland

Thilo gjorde et svært hederlig flasheforsøk på Tore Årthuns nye 8B Grateful Dead i Rogaland som ble gått før i sommer. Men langt inne i cruxet gikk ikke det, men det ble sending dagen etter. Dermed har unge Thilo gått enda en 8B bulder, og Grateful Dead har fått enda en bestigning etter Martin Mobråtens repetisjon.


søndag 26. juli 2015

Hannah Midtbø buldrer 8A+ i Rogaland

Hannah Midtbø gikk enda en 8A+-bulder med Steinbukken i Dirdal i Rogaland i dag. Dette er hennes tredje bestigning av denne graden, som er toppnivået for kvinnelige norske buldrere. Hun har tidligere gått graden i Vingsand med Talib og i Albarracin i Spania.

Therese Johnsen gikk den i 2010, og da var det den hardeste kvinnelige buldrebestigningen i Norge til da. Senere gikk hun Propaganda, men nedgraderte den til 8A+.

Bestigningen av Steinbukken kommer bare noen  dager etter at Hannah gikk Lynx, grad 8A på Vingsand helt nord på Fosen. 

lørdag 25. juli 2015

Sjekk Magnus Midtbø sin urbane klatrevideo



Magnus Midtbø og Norrøna har laget denne spektakulære videoen fra undersiden av Holmenkollens ovarenn og diverse andre luftige steder i Oslo hvor ingen har klatret til nå. Det har vært buldret litt i Oslo og klatret på Monolitten før, men dette er noe helt annet. 

torsdag 23. juli 2015

Martin Skaar Olslund går ny storrute i fri


Sammen med Thomas Meling har Olslund gått Freya på Storpillaren på Vågekallen i Lofoten i fri, med mye klatring på åttertallet. Den var tidligere gått med tynt sikret teknisk klatring opp til grad A3. Her er rutebeskrivelsen hentet fra Rockfax sin fører. 

Ruta ligger vedsiden av nierruta han gikk i fri for en uke siden, og som har den hardest graderte taulengden i fri i norske fjell. Freya ble gått av Jasper-brødrene  med endel teknisk klatring. Petter Restorp og Oskar Alexandersson gikk noen åttertaulengder i fri for noen år siden. Men de gav blant annet opp på den svært tynt sikrede A3-taulengden, som Martin skriver at det var ganske psykende å klatre.

Dermed er det nå fem vanskelige friruter i denne mest markerte veggen i Lofoten.

tirsdag 21. juli 2015

Slik gikk det for de norske juniorene i buldre-EM

Ingerid Helene Amundsrud fikk den beste norske plasseringen med en 19. plass i det europeiske ungdomsmesterskapet i buldring i Frankrike tirsdag. Hun ble nummer 19 av 29. Arrangørene har ikke noen hjemmeside med resultater som jeg klarer å finne, så jeg bygger på landslagstrener Jan Erik Paulsen og klatreforbundets facebook-oppdateringer. 

Sunniva Haave ble 22. i sin klasse, Rolf-Martin Bjørnsgaard ble nummer 26 og Jakob Heber Norum 31. Ifølge Paulsen var det ekstremt varmt i L´Argentiere Le Besse i dag, sikker ingen fordel for klatrere fra nord som ikke er så vant til varme. 

Kopierer inn et bilde også. 

mandag 20. juli 2015

Fire norske til europeisk ungdomsmesterskap i buldring. Tre fra Oslo.

Tirsdag og onsdag er det europeisk ungdomsmesterskap i buldring i L´Argentiere la Besse i Frankrike, og Norge stiller med en relativt mye mindre delagasjon enn i de siste konkurransene. I 99-årgangen stiller Ingrid Helene Amundrød, som er en del av den sterke 99-generasjonen,. Sunniva Eike Haave stiller i juniorklassen. begge fra Oslo klatreklubb. Av guttene stiller Rolf Martin Bjørnsgaard fra Sunnmøre Klatreklubb og og Jakob Heber Norum fra Kolsås klatreklubb. 

Det blir spennende å følge dem. De sisate ungdomskonkurransene har vært tøffe for de norske deltakerne. Nå er det buldring, og det skal bli spennende å se hvordan resultatene blir. 

Kvalikken er på tirsdag, mens finalene er onsdag. 
Jeg har ikke sett noen lenke på livedekning, så får heller oppdatere hvis det kommer. 




 

fredag 17. juli 2015

Magnus på 16. plass i verdenscupen


Magnus Midtbø i semifinalen i Briancon fredag kveld, noen flytt før han faller til en 12. plass. Skjermdump fra liveoverføringen til IFSC. 


Magnus Midtbø hadde ikke sin aller beste dag på jobben og var noen flytt unna finalen i sommerens andre verdenscup i klatring i Briancon i Frankrike fredag kveld. Han endte på 16. plass et par sekvenser unna der vi er bortskjemt med å se det norske vidunderet.

Nå er det to uker til neste verdenscup i Imst i Østerrike, og så følger historiens første verdenscup i Stavanger tredje helgen i august. Og forhåpentligvis med en Magnus med et par flytt bedre pump for å igjen ble en fast finaledeltaker i verdenscupen som eneste nordeuropeiske utøver. 

Niels Nielsen kjørte laps på Matterhorn

Fjellguide og spreking Nils Nielsen endte opp med å klatre og løpe to ganger opp på Matterhorn på samme dag da han skulle ta en liten rekognoseringstur fra den italienske siden. På toppen gikk han ned til Hornli-hytta på sveitsisk side. Og da det så så kjedelig å gå rundt tilbake til den italienske siden, så tok han like greit turen over Matterhorn igjen tilbake. Nesten fire tusen høydemetre på en ni timers tur. Det er ikke så mange andre norske klatrere som har tatt den.

Her er bloggen hans om turen. 

Men så er ikke Nielsen hvem som helst. Han har løpt Skagastølsryggen fra Turtagrø til Turtagrø på under tre timer.
Han jogget opp på Mont Blanc på noen få timer. 
Har klatret Eigers nordvegg et par ganger og endel andre stilige turer i Alaska, Patagonia, Nepal osv.
Har vært på landslaget i randonne osv, osv.


RIP Olsendriver. Norges mest elskede klatreblogg legges ned.

Olsendriver-bloggen har hatt sitt siste innlegg, og dermed er en epoke over i norsk klatring. Grimseth-brødrenes fantatiske blogghistorie på http://olsendriver.blogspot.no/ har forandret Klatre-Norge for alltid. Bloggen har på en måte handlet om deres forbilde Marius Olsen, og når han nå har giftet seg så var det en passende anledning til å avslutte bloggen solide bidrag til å dokumentere noen av de viktige sidene ved norsk klatring.

Her er avskjedsmeldingen på Instagram i kveld fra Kjetil Grimseth:

Takk for drømmene så langt Olsen. Det finnes ingen ende, men vi synes det passer å avslutte bloggprosjektet nå. Takk trofaste joikas som har gitt oss positive tilbakemeldinger og peppet oss. Takk manager Onkel Jo som redda bloggen da den var i sin spede begynnelse. I følge google har vi vært Norges største klatreblogg. Vi har blogget fra fortid og nåtid. Vi har innført uttrykk og hashtags som vil plage klatremiljøet langt inn i fremtiden. Vi har underholdt, i det minste oss selv. Og vi håper vi har inspirert joikas til å leve drømmen i fjellet. Sayonara suckers. Olsendriver stopper her. Olsendriver.blogspot.com #joika #fåsds #lvngthdrm 


Her er en omtale fra 2011, da bloggen var relativt fersk. 

torsdag 16. juli 2015

Magnus Midtbø klatrer verdenscup live. Sjekk dette oppvarmingsstuntet.


Sommerens andre verdenscup starter i Briancon fredag, med kvalfisering på dagen og semifinale allerede fredag kveld. Magnus Midtbø var dessverre et par tak unna finaleplass sist helg i den første verdenscup-konkurransen i Chamonix, men har sjansen på nytt i den nærliggende franske byen hvor han også har gjort sterke finaleprestasjoner tidligere med en fjerdeplass for noen år siden.

Her kan du følge Magnus live fredag kveld fra klokka 19.30

Instagram-videoen Magnus la ut torsdag viser forøvrig en fin oppvarming til konkurransen; 35 flytts rute klatret uten å bruke beina. Gratis øl til alle som klarte det, ifølge billedteksten. 

onsdag 15. juli 2015

Martin Skaar Olslund friklatrer den hardeste taulengden i norsk storvegg




Bilde av Martin på vei opp cruxtaulengden i første ledeforsøk i fransk fri, før han øvde inn flyttene og gikk hele taulengden i fra i grad 9/8b. Foto: Torbjørn Solheim, takk for lånet av bilde. 

Martin Skaar Olslund fribesteg i går Genus Locy på Storpillaren på Vågekallen i Lofoten.
Han vurderer den vanskeligste taulengden som grad 9, fransk 8b.

Dermed kan ruta være den hardeste fribestigningen av en storvegg i norske fjell.

Graden rimer med andre sterkinger som har forsøkt på ruta uten å klare å gå de harde flyttene samlet i et støt. Oskar Alexandersson og Petter Restorp kom et godt stykke for noen år siden og viste at dette var et friklatreprosjekt av dimensjoner, og Adam Pustelnik og Andreas Klarström prøvde i fjor før de gikk The Corner Kick på samme vegg ifjor.

25 timer
Martin gikk den alpin stil med Torbjørn Solheim, som jumarerte de harde lengdene, og de brukte totalt 25 timer fra fjord til fjord. Martin melder at han aldri har vært på ruta før, men at alle rutene ble klatret i fri. Cruxtaulengdene ble ledet i fri etter aiding og endel jobbing på topptau.

Ruta er en variant av den etterhvert moderne klassikeren Storpillarruta, men går til venstre for den opp fra den store hylla litt opp i veggen. Her er det et bratt dieder med den vanskeligste klatringen. Neste taulenge er grad 8-, og siste harde taulengde på denne ruta ble grad 8/8+ før den avsluttes med sekserklatring inn i Storpillaren.Ruta tangerer også ruta Freya, som går til venstre.

Ruta ble gått teknisk av Martin Jakobsson og Fredrik Rapp i juli 2003, mens de første taulengdene i starten opp til storhylla ble gått av Arild Meyer og og Nils Paulsen for lenge siden i et friforsøk av Storpillaren.

Storpillaren seiler dermed opp som en av de viktigste friklatreveggene etter flere harde bestigninger. Storpillaren har i seg selv blitt gått flere ganger med klatring opp til grad 7. Freya ble gått av Jasper-brødrene i 1998, og har klatring opp til grad 8 og teknisk A3-klatring. Og i fjor ble The Corner Kick gått av Andreas Klarström og Adam Pustelnik, med hard klatring opp til grad 9-. Stormpillaren er den siste ruten, gått av to engelske klatrere, og hvor det ifølge føreren også er noe teknisk klatring som kan gås i fri. Så det er kanskje mer å gjøre.

Her er Rockfax sin database over rutene i nordveggen på Vågekallen/Storpillaren. 

Hardeste ruter
Det er svært få ruter på grad 9 gått med naturlige sikringer i det hele tatt, og jeg tror ingen andre har klatret like hardt i en større vegg. Det er klatret like hardt og hardere korte ruter på Profilveggen i Jøssingfjord. Både på Kjerag og på Blåmannen er de hardeste rutene gradert 9-/9, og Martin har gått to av dem i fri inkludert fribestigningen av Tsunami med Sindre Sæther for et par år siden.

Martin i et arkivbilde tatt under en av de to fribestigningene på El Capitan. 





mandag 13. juli 2015

Video av hard norsk buldring i Rocklands

Rocklands 2K15 from Thilo Schröter on Vimeo.

Her er en video Thilo Schröter har publisert i dag av de harde bulderne som er rapportert her   fra Rocklands i Sør Afrika. 

søndag 12. juli 2015

Paula Voldner går 9- i Bohuslän og 8/8+ på kiler

Paula Voldner gikk bolteruta Odon, grad 9- på Skëlefjell i Lysekil kommune lørdag. Den ble også repetert av Hilde Bjørgaas for et par uker siden. Senere ledet hun kileruta Boomerang på Hallinden, en hard 8/8+ eller 8+. Det er få kvinner som pusher de harde gradene om dagen, så da må også kileklatrerne trø til på sportsrutene.


Magnus Midtbø falt rett før finaleplass

Litt stang ut for Magnus Midtbø i den kombinerte verdenscupstarten og EM i ledklatring i Chamonix i dag. 12 plass og to tak unna finaleplass er like fullt en grei sesongstart som viser at Magnus kan sparke bra fra seg i årets verdenscup. Han kom rett bak tyske Halenke, som kom på pallen i finalen. 

lørdag 11. juli 2015

Video av 8B-ruta til Årthun som repeteres av Mobråten

Her er en video av Martin Mobråten som repeterer Tore Årthuns ferske førstebestigning Grateful dead (buldregrad 8B) på Sagland sør for Vikeså i Rogaland. 
Her blogget jeg om den imponerende prestasjonen.
Videoen er tatt av Stian Engelsvoll. 

torsdag 9. juli 2015

Magnus Midtbø på 10.plass etter kvalikk, følg ham live søndag


Fra Magnus sin instagramkonto for et par dager siden

Lørdag startet verdenscupen i klatring for 2015 med Magnus som eneste norske deltaker. Han klatret inn til en komfortabel 10.plass etter de to kvalikkrutene. Søndag kan du følge semifinale og finale live fra Chamonix, den kanskje mest klassiske av sommerkonkurransene med Mont Blanc som bakteppe.

Konkurransen, med semifinale søndag og finale sent søndag kveld, er samtidig årets EM i klatring.
Dette er starten på en hektisk sesong for verdenscupen som i år er den mest interessante noensinne sett med norske klatreøyne fordi verdenscupen havner i Stavanger i august. Det er den første konkurransen i Norden.

For Magnus må Chamonix være et av de beste stedene å konkurrere. Han har hatt fire fantastiske konkurransesesonger som alle har startet i Chamonix i juli.

Magnus har ofte gjort det bra i Chamonix. Ifjor ble han nummer 7, men tok også 6. plass senere i cupen. I EM i 2013 ble han syv i Chamonix.  I 2012 ble han nummer fem i Chamonix og fulgte opp med utrolig sterke 4. plass i Briancon, og i Imst. I 2011 ble han nr. 3 i Chamonix og fire i VM senere på sommeren.

Vi må tilbake til 2010 for å finne en litt mindre god sesongstart for Magnus i Chamonix, men da ble han til gjengjeld nr. 5 i EM senere i sesongen. Året før kom han heller ikke til finalen, før han hadde sitt gjennombrudd som seniorklatrer senere i sesongen med finaleplass.

Magnus Midtbø ble nummer ti i fjorårets verdenscup, og er også ranket som en av verdens ti beste konkurranseklatrere. Det var en klar forbedring av en litt mer trøblete verdenscup 2013-sesong hvor han vel ikke var med i alle konkurransene og ble nummer 15. Men da kom han til gjengjeld på 3. plass i World Games, et flytt under vinneren, som er å regne som OL for idretter som ennå ikke har OL-status.

Så uansett hvordan man skal rangere norske klatreprestasjoner, så har Magnus til nå i sitt 25 årige liv hatt topplasseringer konsistent over mange år og har en enestående posisjon ikke bare i norsk og nordisk klatrehistorie, men også som kanskje den beste klatreren nord for alpene i denne perioden. 

Magnus har de siste ukene trent i Innsbruck sammen med flere av de andre mulige favorittene, og på et sted hvor han flere ganger har reist for å kunne trene på ruter og med andre klatrere som kan matche hans nivå, Det blir derfor spennende å se om Magnus nok en sesong som eneste norske klatrere gjennom historien kan være med å prege verdenscupen. 

Dessverre måtte Tina Johnsen Hafsaas melde avbud tidligere i sesongen til de første verdenscupene på grunn av mangelfullt treningsgrunnlag etter flere år med skade og sykdom. Til gjengjeld onsightet hun en 50 meter lang 8+ i Gorges du Tarn i Frankrike den siste uka, så kanskje er det en bra konkurranseform i anmarsj som gjør at hun ka være med på verdenscupen i Stavanger i august. 






tirsdag 7. juli 2015

Også Thilo Schröter går to harde 8B i Sør Afrika (og kul video)

Rocklands 2015 from martin mobraten on Vimeo.
Her er en video Martin Mobråten har lagt ut fra sommerens Rocklandstur for en sterk norsk delegasjon.


Thilo har gått 8B før, men på denne turen til Rocklands har han gått to harde 8B-buldre, som begge har vært gradert opp mot 8B+ før.
Thilo har gått Madiba og King of Limbs på turen sin til Sør Afrika. Martin Mobråten har også gått King of Limbs, i tillegg til en 8B som jeg har blogget om for litt siden. Så sterke folk på tur.
Thilo har gått 8B i Sør Afrika før med Mooisty Meise i 2014. Ifjor førstebesteg han også sittstarten på Blå blomster. 

mandag 6. juli 2015

Ny og bratt 8B bulder fra sterke Tore Årthun

Tore Årthun har gått Grateful dead, en svært bratt bulder gradert 8B innerst i helleren i buldreområdet Sagland som ligger like ved europaveien sør for Vikesånd halveis til Egersund.

Dette er en av de hardere bulderne i buldrefylket Rogaland, og jeg tror også den hardeste førstebestigningen fra Tore. Årthun har sammen med Jarle Risa vært en av de mest produktive førstebestigerne av harde buldre i Norge i flere år, og ticklisten hans på den lokale buldresiden buldreinfo.com er imponerende lang.

Takk til facebookoppdatering fra Stian Engelsvoll for tipset. 

søndag 5. juli 2015

Bohuslänfører og fødsel

Da har endelig den nye Bohuslänføreren kommet, 13 år og utallige nye klipper og hundrevis av ruter etter den forrige fra 2002 - som for lengst er utsolgt.

Mens dette skrives kjøres fem kasser med førere til Klatreverket i Oslo av Paula Voldner, jeg tror det er de første som er til salgs i Norge. Også Sportsnett og Pitaraq selger føreren, ifølge denne fine oversikten over salgssteder. For de som allerede er i Bohus, eller som ikke skal innom Oslo, så selges den også i den fine nærbutikken Temp i Brodalen.

Føreren er laget av Petter og Hanna Restorp, som har drevet Klättertorpet i Bohuslän før de flyttet til Sveit/Frankrike i fjor.. Tilfeldighetene ville ha det til at de fikk tvillinger samme dag som føreren kom fra trykkeriet.

Føreren er en fin anledning til å teste ut området, for de som vitterlig ikke har kommet seg hit ennå. Selv om området er mest populært blant norske klatrere i vårhelgene, så er det også strålende å klatre her gjennom hele sommeren. I dag var vi et dusin klatrere på Hallinden og klatret bra i skyggen til  kl.14, da den stekende hete solen kom og gjorde det naturlig å bade eller padle eller gjøre andre sommerting. Det er mange klipper i skyggen om formiddagen, og noen i skyggen på kvelden, og det kan uansett være fint å klatre i sola helt ute ved sjøen. Så det er utallige muligheter,

Føreren gir den første komplette oversikten fra Kvernberget ved norskegrensa og ned til Gullmarsfjorden og fanger opp omlag 100 klipper i et av verdens beste granittområder. Det er altså ikke en fører for sporsklatrefeltene mellom Uddevalla og Gøteborg, som dekkes av Gøteborgsføreren.

Føreren kan bare bestilles over post i Sverige foreløpig.

Her er coveret til føreren:


Her er et vedlegg over nye ruter fra Bohuslän Klatreklubb som Joakim Olofsson har gitt ut i starten av juli, etter at Restorp-familiens fører utkom. Som det står i kommentarfeltet nedenfor, så har den noen klipper og ruter som ikke er med i den nye føreren. Mange av dem er klatret av Joakim. Han har klatret mye i mange år. Det har vært noen kontroverser opp gjennom årene på hvem som har førstebesteget hvilke ruter. Uansett: Her er BKKs oversikt, i stor grad ført i pennen av Jokke, over de nye rutene de siste 15 årene.


onsdag 1. juli 2015

Mobråten buldrer 8B, i Sør Afrika

Martin Mobråten har gått 8B-bulderen Pursuits of happines på Redhill utenfor Cape Town, og med andre ord ikke i Rocklands hvor de fleste norske klatrere går buldre i Sør Afrika.
Martin har også buldra hardt på samme grad tidligere i sommer i Rocklands